18 Μαΐου 2021

Οι εν Ελλάδι αλλοδαποί που δεν μπορούν να εμβολιαστούν

Επέλεξαν, μετά τη συνταξιοδότησή τους, την Ελλάδα για να ζήσουν, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά, όπου αγόρασαν σπίτια, φύτεψαν κήπους, διδάχθηκαν ελληνικά και «ρίζωσαν». Οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, αν και ανέκαθεν ένιωθαν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας, τις τελευταίες εβδομάδες νιώθουν αδικημένοι, γιατί έως τώρα ελάχιστοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα εμβολιασμού τους. Ο λόγος; Δεν διαθέτουν προσωπικό ΑΜΚΑ που αποτελεί προϋπόθεση για το κλείσιμο του ραντεβού εμβολιασμού.

«Απογοητευμένος» δηλώνει στην «Καθημερινή» ο 74χρονος Γάλλος Κριστιάν Φετίς, που ζει στην Τήνο 
με τη γυναίκα του, την Κατρίν (φωτογραφία επάνω αριστερά). «Εμείς, δεν είχαμε ποτέ εκδώσει ΑΜΚΑ, επειδή μας κάλυπτε η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας και η ιδιωτική μας ασφάλεια» λεει. Αρχικά, τους είχε δοθεί η πληροφορία ότι ήταν δυνατή η εγγραφή στη σχετική σελίδα με τον αριθμό της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας, κάτι όμως που δεν έγινε. «Οι Ελληνες που ζουν στη Γαλλία, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, εμβολιάζονται, εμείς γιατί όχι;» προσθέτει.

«Δεν είμαστε καταγγέλλοντες, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά το σύστημα τουλάχιστον για εμάς τους ξένους φαίνεται ότι δεν λειτουργεί», έχει δηλώσει για το ίδιο θέμα ο Βρετανός συγγραφέας Ρότζερ Γκριν, ο οποίος ζει μόνιμα στην Υδρα, στον "Guardian" που τιτλοφορεί το άρθρο «Διορθώστε το λάθος». Σε άλλο ρεπορτάζ της "The Press and Journal", το ζεύγος Φρίτζελ από τη Σκωτία περιγράφει πώς μετακόμισε στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο και παρά την επίσημη πολιτογράφηση, το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει δικαίωμα για έκδοση ΑΜΚΑ.

«Κλειδί» για την εξυπηρέτηση του δίκαιου αυτού αιτήματος υπήρξε η θεσμοθέτηση της παροχής προσωρινού ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα, προκειμένου μέσω αυτού να κλείσουν ημερομηνία για τον εμβολιασμό τους. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πέρασε στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η έκδοση ΑΜΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί για πολλούς από αυτούς. Εκφράζεται, ωστόσο, η πεποίθηση ότι εντός των επόμενων 24ώρων ο εμβολιασμός των παραπάνω δικαιούχων, μεταξύ των οποίων και Ελληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό, θα έχει δρομολογηθεί.

Εξάλλου, με τον εμβολιασμό όλων αυτών των ξένων που ζουν στην Ελλάδα, δεν προστατεύονται μόνο οι ίδιοι αλλά και όλοι οι ντόπιοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Δεν μπορεί λοιπόν η πολιτεία να ζητά από τους κατοίκους της χώρας να φερθούνε υπεύθυνα και εκείνη για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους να τηρεί ανεύθυνη στάση.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου