27 Μαΐου 2021

Ο Οίκος Christian Dior στην Ακρόπολη για φωτογράφιση

Η κολεξιόν «Croisière 2022» του Dior τιμά, επίσης, την εμβληματική φωτογράφιση στην Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια (φωτογραφία αριστερά) για την ανάδειξη των δημιουργιών υψηλής ραπτικής του Christian Dior.

Η πολύωρη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης, έδωσε το «πράσινο φως» στο αίτημα του Οίκου Christian Dior, αποφασίζοντας ομόφωνα και θετικά για την φωτογράφιση των μοντέλων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, που θα αναβιώσει την ιστορική φωτογράφιση του Οίκου με μοντέλα της εποχής το 1951.

Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» για τη φωτογράφηση με το σκεπτικό ότι μέσω των εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο θα φανεί η αναστηλωτική πρόοδος που έχει γίνει στο μνημείο τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του ’50. 

Ωστόσο, έβαλε «φρένο» στη βιντεοσκόπηση με την παρουσία μοντέλων για να μην σταλεί το μήνυμα ότι η Ακρόπολη μπορεί να γίνει «πασαρέλα». Κινηματογράφηση του μνημείου μπορεί να γίνει αλλά χωρίς των παρουσία προσώπων.

Σχετικά με τα άλλα αιτήματα του Οίκου μόδας, το ΚΑΣ ενέκρινε τη χρήση των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς, του Ηρωδείου, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το ναό του Δία στην αρχαία Νεμέα, θέτοντας αυστηρούς όρους για τη χωροθέτηση των φωτογραφήσεων και των βιντεοσκοπήσεων όπου ζητήθηκαν.

Την Πέμπτη 27 Μαΐου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας του Οίκου «Cruise 2022».

Στις 14 και 15 Ιουνίου θα γίνει η φωτογράφηση στην Ακρόπολη μπροστά στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Τρεις λήψεις θα γίνουν σε θέσεις αντίστοιχες με τις παλιές και τέσσερις σε νέες θέσεις (ανατολική και δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ανατολική, δυτική και νότια του Ερεχθείου και στα Προπύλαια).


Στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθούν, στις 15 Ιουνίου, γενικές λήψεις με την παρουσία μοντέλων και οι λήψεις αυτές θα παρουσιαστούν στην επίδειξη μόδας στο Στάδιο. Στην Αρχαία Αγορά εξάλλου η φωτογράφηση των μοντέλων -και μέσω drones- προγραμματίζεται για τις 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει τον ναό του Ηφαίστου και τον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Αποστόλων. Η φωτογράφηση στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα γίνει στις 22 Ιουνίου με χορευτικά δρώμενα και χρήση μουσικής, φωτογράφιση και κινηματογράφηση, όπως και στην αρχαία Νεμέα, στον ναό του Δία, στον περιβάλλοντα χώρο του και στο Στάδιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου