27 Μαΐου 2021

Εξαγορά της Chipita από τη Mondelez

Ηχηρό deal εξαγοράς του ομίλου της Chipita από τον ισχυρό αμερικανικό κολοσσό της Mondelez International έγινε γνωστό χθες, με το τίμημα να ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ (2 δισ. δολ.), κάτι που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα του εγχώριου κλάδου τροφίμων.

Το «φλερτ» της Mondelez προς την Chipita φέρεται να κρατά αρκετά χρόνια αφού τα σενάρια και οι συζητήσεις περί διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν το 2018, τα οποία όμως τότε δεν επιβεβαιώθηκαν. Το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο, είχαν αναζωπυρωθεί οι φήμες για επιστροφή του ενδιαφέροντος της Mondelez και χθες το deal επιβεβαιώθηκε.

Όπως γνωστοποιήθηκε, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου δύο δισ. δολάρια (1,64 δισ. ευρώ με βάση χθεσινή ισοτιμία) και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το εν λόγω τίμημα χρηματοδοτείται μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης νέου δανεισμού και υφιστάμενων ρευστών διαθεσίμων.

Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση αρχών ανταγωνισμού σε πολλές αγορές και την πλήρωση τελικών όρων, συνεπώς η ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά στην παρούσα φάση. Μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως διαφορετικές οντότητες. Όπως διευκρινίστηκε στη συμφωνία εξαγοράς δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία.

Σε ό,τι αφορά την «ελκυστικότητα» της Chipita, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που αναπτύχθηκαν με mentalite ενός πολυεθνικού «παίκτη» πετυχαίνοντας μια διεθνή παραγωγική παρουσία, που μεταφράζεται σε 8 ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και πρόσφατα και στη Σλοβακία. Επίσης, διαθέτει έξι εργοστάσια που λειτουργούν μέσω στρατηγικών συνεργασιών (joint ventures) σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Ινδία, Μαλαισία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία. 

Ένα σύντομο ιστορικό

Σύντομο ιστορικό της Chipita και του σημερινού επικεφαλής της και για πολλά χρόνια βασικού μετόχου της, Σπύρου Θεοδωρόπουλου:

Οι δρόμοι της Chipita και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου συναντήθηκαν το 1986 όταν σε ηλικία 28 ετών τότε εξαγόρασε το 50% της εταιρείας, που είχαν δημιουργήσει από το 1973 οι αδερφοί Γαβαλάκη στην περιοχή του Κηφισού για να φτιάχνει γαριδάκια. Τρία χρόνια αργότερα εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50% της Chipita. Το 1990 μεταβιβάζει μέσω της επενδυτικής εταιρείας Εurohellenic το 50% των μετοχών σε γκρουπ ξένων επενδυτών. 
Το 1992 εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ο Χαλέντ Ολαγιάν.

Ας σημειωθεί ότι το 1988 είχε ξεκινήσει να παράγει και πατατάκια, ενώ το 1991 κυκλοφόρησε το κρουασάν 7DAYS – ατομικό, συσκευασμένο, μακράς διαρκείας, και πολύ γρήγορα και το mini 7DAYS. Αυτά πλέον γίνονται σε καινούργιο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Λαμίας. 

Το 1994 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1995, κυκλοφόρησε τα Βake Rolls, ένα καινοτόμο, αλμυρό προϊόν που γνώρισε πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία. Την ίδια εποχή ξεκινά και η περίοδος διεθνοποίησής της.

Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ και δημιουργείται η Vivartia, η οποία ένα χρόνο μετά περνά στον έλεγχο της MIG. Το 2009 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Ολαγιάν πουλάνε τη συμμετοχή τους στη Vivartia, η οποία ανερχόταν στο 8%. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι θα εξαγοράσει κάποια από τις θυγατρικές -στην ουσία την Chipita- που θα προέκυπταν από την απόσχιση των κλάδων της Vivartia που είχε αποφασισθεί. Το 2010 πράγματι σε συνεργασία με τον Ολαγιάν εξαγοράζουν την Chipita, ενώ στο νέο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν ακόμη οι Αχ. Φώλιας, Λ. Φρέρης, Μιχ. Αραμπατζής και Στ. Νένδος.

Το 2017 η Chipita εισέρχεται σε μία νέα κατηγορία προϊόντων, αυτή των αλλαντικών, προχωρώντας στην εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ. 

Ποια είναι η Mondelez

Η Mondelēz με αυτή την επωνυμία και μορφή ιδρύθηκε το 2012, προήλθε ωστόσο από τη διάσπαση της Kraft Foods, όταν η τελευταία διαχώρισε τη δραστηριότητα των σνακς από αυτή την υπολοίπων κατηγοριών τροφίμων. Η Kraft Foods ιδρύθηκε το 1923 στο Σικάγο, εκεί όπου εδρεύει σήμερα και η Mondelēz. 

Η Mondelēz είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor για το 2020, ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά μπισκότων, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στις κατηγορίες της σοκολάτας, της τσίχλας και της καραμέλας.

Απασχολεί περί τους 79.000 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει 133 εργοστάσια σε 45 χώρες. Τα προϊόντα της διατίθενται σε 150 χώρες. Από τα πλέον γνωστά σήματά της είναι τα μπισκότα Oreo, οι σοκολάτες Toblerone, Milka, Lacta, το τυρί Philadelphia, οι τσίχλες Trident, οι καραμέλες Halls.

Για την Mondelez το 2020 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, μετά από σειρά ετών μείωσης πωλήσεων ή στασιμότητας, με τις πωλήσεις της να φτάνουν τα 26,6 δισ. δολάρια έναντι 25,86 δισ. δολάρια το 2019 και με το 48% των πωλήσεών της να προέρχεται από την κατηγορία των μπισκότων.

Στην Ελλάδα, ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Mondelēz Hellas και έχει παρουσία από το 1988 ως Kraft Foods και ως Jacobs Suchard παλαιότερα. Διαθέτει το ιστορικό εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδη στην οδό Πειραιώς.

Πηγές: naftemporiki.gr , moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου