14 Μαΐου 2021

Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε προς 103,4 εκατ. δολάρια

Ξεπέρασε τα 103 εκατομμύρια δολάρια η τιμή πώλησης ενός περίφημου πίνακα της μούσας του Πάμπλο Πικάσο σε δημοπρασία που διεξήχθη την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, αφυπνίζοντας και την παγκόσμια αγορά των έργων τέχνης που η πανδημία είχε ρίξει σε λήθαργο.

Με την ονομασία «Γυναίκα Καθισμένη Κοντά σε Παράθυρο» (Femme assise près d’une fenêtre), και ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1932, ο πίνακας απεικονίζει τη Μαρία-Θηρεσία Βαλτέρ, που θεωρείται μούσα και μεγάλος έρωτας του κορυφαίου εξπρεσιονιστή. Πρόκειται για ένα από τα αρκετά πορτρέτα της αγαπημένης του απαράμιλλου Ισπανού ζωγράφου.

Στη δημοπρασία του οίκου Christie’s διεξήχθη μια αγωνιώδης μάχη, με τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. δολάρια. Ύστερα από σχεδόν 20 λεπτά αλλεπάλληλων προσφορών η τιμή ανέβηκε τελικά στα 90 εκατ., και μαζί με τις προμήθειες και άλλες χρεώσεις ανήλθε στα 103,4 εκατ. δολάρια (περίπου 85,5 εκατ. ευρώ).


Ο οίκος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τη δημοπρασία, δεδομένου μάλιστα ότι είχε πωληθεί για τελευταία φορά πριν από μόλις οκτώ έτη προς 44,8 εκατ. δολάρια. «Πρόκειται για την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα», είπε για την αγορά τέχνης η Μπόνι Μπρέναν, πρόεδρος του Christie’s στην Αμερική.

Είναι μόλις το πέμπτο έργο του Πικάσο που περνά το όριο των 100 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία, με το ρεκόρ να ανήκει στις «Γυναίκες του Αλγερίου», με 179,4 εκατ. δολάρια από τον Μάιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου