18 Μαΐου 2021

RND: «Πρωταθλήτρια ανάπτυξης» η Ελλάδα

Εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία στον γερμανικό τύπο. Ιδιαίτερη αναφορά στην απολιγνιτοποίηση και τις τεχνολογίες υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. 
Από τη Deutsche Welle:

«Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρώπη» επιγράφεται άρθρο του δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. Το δίκτυο τροφοδοτεί με δημοσιογραφικό περιεχόμενο τοπικές εφημερίδες σε όλη τη Γερμανία, όπως η Ruhr Nachrichten στο Ντόρτμουντ, η Kölner Stadtanzeiger στην Κολωνία, η Weser Kurier στη Βρέμη και πολλές άλλες. 

Το άρθρο παραθέτει την πρόσφατη δήλωση της Επιτρόπου Μαργκαρέτε Βεστάγκερ ότι «τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα ίσως σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», καθώς και τους επαίνους ενός μεγάλου θεσμικού επενδυτή όπως ο Πριμ Γουάτσα της Fairfax ότι «η οικονομική ανάκαμψη της χώρας ξεπερνά τις προσδοκίες των αγορών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», ενώ η ελληνκή κυβέρνηση είναι «η καλύτερη στην Ευρώπη, γιατί ακολουθεί μία πολιτική φιλική προς την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «εδραίωση της εμπιστοσύνης (προς την ελληνική οικονομία) σηματοδοτεί και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors (S&P). Στα τέλη Απριλίου αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το BB- στο ΒΒ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ελπίζει ότι η χώρα του θα επανέλθει στην κατηγορία των επιλέξιμων προς επένδυση χωρών στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα ήταν μία μεγάλη επιτυχία για μία χώρα, η οποία μέχρι τα μέσα του 2015 βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έπρεπε να διασωθεί με δάνεια δισεκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS)».

Ταχύτερη απολιγνιτοποίηση με πράσινο υδρογόνο 

«Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση από την Αθήνα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Αναφερόμενη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς Κοζάνης η εφημερίδα σημειώνει: «Το παλαιότερο λιγνιτορυχείο της Ελλάδας τέθηκε πρόσφατα οριστικά εκτός λειτουργίας. Με την κατάργησή του η χώρα κάνει ένα ακόμα βήμα για την απολιγνιτοποίηση. Αρχικά η κρατική ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ενέργειας, ήθελε να τερματίσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη το 2028, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η απολιγνιτοποίηση επισπεύδεται για το 2025. Η επιτάχυνση αυτή αποτελεί μέρος μίας φιλόδοξης 'πράσινης ατζέντας' του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Σε ένα πιλοτικό σχέδιο μία ομάδα επιχειρηματιών και ερευνητών θέλει να επιτύχει τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε οικολογικά καθαρό υδρογόνο στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα. Το σχέδιο με την ονομασία White Dragon αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2022 μέχρι το 2029 και να στοιχίσει 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εμπνευστές του εγχειρήματος παρουσίασαν τα σχέδιά τους στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου. Ευελπιστούν ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει το White Dragon ως έργο κοινής ωφελείας (PCI) και θα το στηρίξει οικονομικά. Η απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου».

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «για την πολιτική μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Από τον λιγνίτη εξαρτώνται στη Δυτική Μακεδονία το ένα πέμπτο της τοπικής οικονομίας, καθώς και 10.000 εργασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το White Dragon θα μπορούσε να δημιουργήσει 18.000 άμεσες και άλλες 29.500 έμμεσες θέσεις εργασίας, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η Δυτική Μακεδονία να συνεχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική παραγωγή ενέργειας, ακόμα και μετά την απολιγνιτοποίηση. Το ξεχωριστό στοιχείο σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο είναι ότι επιχειρεί να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και παραγωγής, από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας που θεωρείται απαραίτητη για την άντληση υδρογόνου μέχρι τη μεταφορά, την αποθήκευσή του και τη χρήση από τον καταναλωτή».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου