18 Μαΐου 2023

Αποσύρεται ο Κατρούγκαλος από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών «είναι απόλυτα λογικό να συνδέονται με το εισόδημα» και αναγκάστηκε σε παραίτηση. Σε ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» και «αποσύρεται από την εκλογική μάχη». Την ιδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινλωνει ότι «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή». 
Πιο αναλυτικά: 

Χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέντευξή του στο BLUE SKY, είχε πει: «Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε -στο 80% των περιπτώσεων- σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».

Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης ήρθε και εφάρμοσε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πληρώνουν πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο -είτε τον χρόνο είτε το εισόδημα-, αλλά με βάση κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις». Και τόνισε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι υπέρ των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζομένους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», είχε συμπληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Αντιδράσεις

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα φοροεπιδρομής», σημειώνοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναφορά (…) του Νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους».

Η απόσυρση Κατρούγκαλου

Μετά την πολιτική «θύελλα» που ξέσπασε με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αναφερόταν σε προσωπικές θέσεις για τις οποίες αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Η ανάρτηση 
Κατρούγκαλου στο twitter:
Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

Πηγή: Στοιχεία από Blue Sky, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου