31 Μαΐου 2023

Χρηματιστήριο: Άλμα 12,3% τον Μάιο, τον μήνα των εκλογών

Με κέρδη 12,30% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε επίπεδο μήνα, μη επιβεβαιώνοντας όσους πίστεψαν στο “sell in May, and go away". Παράλληλα ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε τον Μάιο άλμα 20,55%. Μεσολάβησαν στις 21 του μήνα οι εκλογές που το αποτελέσμά τους φαίνεται να διασφαλίζει τη συνέχεια της αναπτυξιακής πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά το μήνα που τελειώνει αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 31,07% και ο Τραπεζικός κέρδη 49,6%. Η άνοδος των Τραπεζών στηρίχτηκε κυρίως στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην αναδιάρθρωση των Τραπεζικών δανείων, αλλά ταυτόχρονα βοηθήθηκε ιδιαίτερα από την πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και την διεύρυνση του spread καταθέσεων - χορηγήσεων.

Σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα, με πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών καθώς οι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις για αποκομιδή μέρους των υψηλών κερδών που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Εξάλλου αρνητικό ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,52% στις 1.218,65 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε επίσης με πτώση 0,75% στις 2.946,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 958,27 μονάδες.

Μεγάλη αύξηση σημείωσε σήμερα η αξία των συναλλαγών, που ανήλθε στα 321,30 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν τεμάχια αξίας 14,42 εκατ. ευρώ. Και αυτό λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, εξ αιτίας της νέας σύνθεσης των δεικτών MSCI. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε κάποια νέα είσοδος στον MSCI Standard Greece, ενώ στον MSCI MidCap υπήρξε είσοδος των Ελλάκτωρ και AutoHellas.

Στο ταμπλό σήμερα: Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,29%), της Μυτιληναίος (+1,45%), της Aegean Aorlines (+1,32%), της Viohalco (+1,22%) και της Quest Συμμετοχών (+1,21%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-4,38%), της ΕΥΔΑΠ (-3,97%), της Εθνικής (-3,17%), της Jumbo (-2,25%) και της Eurobank (-1,88%).

Πάντως, η εικόνα είναι πια περισσότερο ξεκάθαρη όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς, αλλά και της χώρας, με τις πρόσφατες εκλογές, όπως κατά πάσα πιθανότητα και τις επόμενες, να προσφέρουν στην αγορά την ορατότητα που αυτή χρειαζόταν. Είναι κάτι άλλωστε που έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο και οι ξένοι αναλυτές, που βλέπουν συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Πάνω από +6% το Χρηματιστήριο, λόγω αποτελεσμάτων εκλογών (22.5.2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου