6 Μαΐου 2023

Δημοσκόπηση GPO: Δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη

Δημοσκόπηση GPO για «ΤΑ ΝΕΑ»: Σχηματίζεται κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη αλλά με συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ ανέκτησε το χαμένο έδαφος μετά την τραγωδία στα Τέμπη, συγκρατημένα ανοδική και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΠΑΣΟΚ

Μια νέα πολιτική πραγματικότητα περιγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Το πρώτο συμπέρασμα βέβαια, είναι κοινό με όσες έρευνες έχουν ήδη γίνει: 
Η ΝΔ έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά την τραγωδία των Τεμπών (στις 28 Φεβρουαρίου) και διατηρεί μια απόσταση «ασφαλείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είναι στο 5,9%. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα να καταγράφει ένα 33%  (από το 29,5% της μέτρησης του Μαρτίου και το 32,8% του Απριλίου). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 27,1% (από το 25,6% της μέτρησης του Μαρτίου και το 26,9% του Απριλίου). Στην τρίτη θέση, με 9% είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%, ενώ στο 3,2% μετρήθηκε το ΜέΡΑ25 και στο 3,1% η Ελληνική Λύση. 


Πιο πολύ ενδιαφέρον έχει η αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή να υπάρχει το 9% των αναποφάσιστων. Με αυτή τη μέτρηση η ΝΔ φτάνει στο 36,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το όριο του 30% και φτάνει στο 30,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι οριακά διψήφιο (10,1%), το ΚΚΕ μετριέται στο 7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,6% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στο 3,5%. 

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο αποκλεισμός του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» με απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί μια εικόνα εξακομματικής Βουλής μετά τις επικείμενες εκλογές, γεγονός που ανατρέπει κάποιες βεβαιότητες περί ακυβερνησίας: Θεωρητικά είναι δυνατή η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού τα «κουκιά βγαίνουν». Όσοι δήλωναν πιθανοί ψηφοφόροι του «κόμματος Κασιδιάρη» φαίνεται πως έχουν διαχυθεί σε μικρότερους ακροδεξιούς και αντισυστημικούς σχηματισμούς (το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου μετρήθηκε στο 1,9% και ή Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Κρανιδιώτη στο 1,5%) ή έχουν περάσει στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται πλέον η εικόνα μιας εξακομματικής και όχι επτακομματικής Βουλής στις 21 Μαΐου. 


Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο για τη νέα κατανομή εδρών και τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την GPO, στην επόμενη Βουλή είναι αυξημένες οι πιθανότητες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνούν τον πήχη των 151 εδρών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς στη νέα μέτρηση συγκεντρώνουν αθροιστικά 154 έδρες (ΝΔ 121 – ΠΑΣΟΚ 33). Στην πολύ πιθανή περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, ποιός θα αναλάβει αυτή την ευθύνη;

Υπολογίζεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 100 βουλευτές, το ΚΚΕ 27, το ΜέΡΑ25 θα φτάσει τους 12 και η Ελληνική Λύση τους 11. Ενας θεωρητικός συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, μια «κυβέρνηση των ηττημένων» δηλαδή, δεν βγάζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφου συγκεντρώνει μόνο 145 βουλευτές, πάντα με βάση τη νέα μέτρηση της GPO.

«Είναι προφανές ότι εάν αυτή η εικόνα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, τότε το βράδυ της 21ης Μαΐου θα προκύψουν διλήμματα ως προς την αναγκαιότητα μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης», σημειώνουν «Τα Νέα».

Πηγές: Στοιχεία από tanea.gr , Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου