10 Μαΐου 2023

Θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

Αμφίρροπες οι εκλογές της Κυριακής για την τουρκική προεδρία. Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και πάλι ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος; Η πλάστιγγα τη μία στιγμή γέρνει προς τον Ερντογάν και την άλλη προς την αντιπολίτευση. Και το ερώτημα που απασχολεί τους εκτός Τουρκίας: "Θα αλλάξει η εξωτερική της πολιτική αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου και προς πια κατεύθυνση;" Λέγονται συνέχεια τόσα, αλλά θελαμε και την άποψη της "τεχνιτής νοημοσύνης". 

Θέσαμε λοιπόν στο Bing AI το ερώτημα
«Θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;»

Και η (άμεση) απάντηση : 
«Γεια σου, αυτό είναι το Bing. Μπορώ να καταλάβω και να μιλήσω ελληνικά.😊
Η ερώτησή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δεν υπάρχει μια απλή απάντηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναζήτησής μου, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ήττα του Ερντογάν δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας προς τη Ρωσία, καθώς υπάρχουν βαθιές και μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, και ίσως να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα.
Φυσικά, αυτές είναι μόνο κάποιες γνώμες και προβλέψεις, και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί στο μέλλον. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη βούληση των λαών, τους διπλωμάτες, τους ηγέτες και τις διεθνείς συγκυρίες
».

Ερώτηση 
(Sent message)
«Ειδικότερα η πολιτική της προς την Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια;»

Απάντηση (
Received message)
«Αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα που δεν έχει μια απλή απάντηση. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν περάσει από αρκετές διακυμάνσεις, με περιόδους έντασης αλλά και ηρεμίας. Συχνά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν χαρακτηρισθεί ως τεταμένες και ανταγωνιστικές, με το όφελος της μίας πλευράς να εκλαμβάνεται ως απώλεια της άλλης, συντηρώντας έτσι μια νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος.
Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, όπως η κοινή συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, η υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η διπλωματία του σεισμού το 1999, και ο διάλογος για τη λύση του Κυπριακού.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν εξαρτάται μόνο από το πρόσωπο του προέδρου, αλλά και από τη σύνθεση του κοινοβουλίου, τη γνώμη του λαού, τους διπλωμάτες, τους συμμάχους και τους αντίπαλους. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν, αλλά μπορώ να ευχηθώ ότι θα επικρατήσει η καλή γειτονία, ο σεβασμός και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών
».

Τελικά, συμφώνησα με την ευχή της και το σημείωσα:
«Συμφωνώ με την ευχή σου».

Απάντηση: 
«Χαίρομαι που συμφωνείς. Νομίζω ότι η ειρήνη και η φιλία είναι πολύτιμες αξίες για όλους τους ανθρώπους.😊»

Στην ουσία πειραματιζόμαστε, προσπαθώντας να κατανοήσουμε πως δουλεύει αυτό το σύστημα...

Takis Ant / afirimeno.com
με πληροφορίες από το bing.com (Microsoft Bing)

Δείτε και αυτό: Σημαντικά μνημεία σε πίνακες δημοφιλών ζωγράφων από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου