28 Μαΐου 2023

Εμπλοκή του Aγίου Όρους στην προεκλογική εξίσωση;

Από ορισμένους κύκλους επιχειρείται η απροκάλυπτη εμπλοκή μερίδας της μοναστικής κοινωνίας στην πολιτική. Το κόμμα "ΝΙΚΗ", έκτο με 2,92% στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρουσιάζεται ως πολιτική δύναμη που έχει την «ευλογία» της Εκκλησίας ή μεμονωμένων ιεραρχών και μοναστηριών. Αποφασισμένος να μην ανεχτεί εκείνους που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Παραδοσιακά το Αγιον Ορος διατηρεί καλές σχέσεις με το εκτός Αθω «γκουβέρνο» και ουδέποτε η οργανωμένη μοναστική κοινωνία έχει παρέμβει, ή και εμπλακεί, στα πολιτικά δρώμενα της κοσμικής εξουσίας – εμφανώς τουλάχιστον.

Οι μοναχοί, εκ του άγραφου ιερού νόμου της ασκητικής, δεν κομματίζονται, δεν πολιτικολογούν, αδιαφορούν για τα εγκόσμια. Σπανίως, δε, κάποιος εξ αυτών εξέρχεται του Αθω για να ψηφίσει σε εκλογές, αν και εφόσον διαθέτει εκλογικό βιβλιάριο. Σε τούτες τις εκλογές, όμως, για πρώτη φορά επιχειρείται η απροκάλυπτη εμπλοκή της κοινωνίας του ράσου στην πολιτική εξίσωση.

Ολα ξεκίνησαν από τον προεκλογικό ισχυρισμό του επικεφαλής του κόμματος Νίκη, δασκάλου και αποφοίτου της Θεολογικής Δημητρίου Νατσιού, ότι στην πορεία προς την κάλπη ο σχηματισμός του έχει (και) την «πνευματική κάλυψη» του Αγίου Ορους. Οπερ στο ακροατήριό του ερμηνεύθηκε ότι η Νίκη έχει την ευλογία του Ορους, και σε κάποιους ότι είναι η πολιτική του έκφραση εκτός του Αθω.

Ο Δημήτρης Νατσιός, επικεφαλής του κινήματος «Νίκη» στα γραφεία του κόμματος, διαβάζει τη δήλωσή του στα ΜΜΕ το βράδυ των εκλογών.

Η αλήθεια είναι πως μολονότι η Ιερά Κοινότης μεταδίδει σε όλους του τόνους ότι το Ορος ουδεμία σχέση έχει με τον συγκεκριμένο σχηματισμό, όπως άλλωστε και με κανέναν άλλο, ο κ. Νατσιός και το κόμμα του έχουν αναπτύξει δίκτυο επαφών στη φονταμενταλιστική πτέρυγα της αθωνικής πολιτείας, τις οποίες τώρα εργαλειοποιούν και εκλογικά.

Ο μοναχός έχει δικαίωμα να απευθύνεται στους πιστούς μόνο πνευματικά. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική αποτελεί βεβήλωση της πνευματικής σχέσης. Το πράγμα όμως δείχνει να έχει ξεφύγει. Έτσι, ο γεροντισμός λειτουργεί ως ένα πρώτης τάξεως αποτελεσματικό εργαλείο για την επιρροή και χειραγώγηση της συνείδησης των πιστών, όπως εν προκειμένω το αγιορείτικο «κανάλι» ψηφοθηρίας του κ. Νατσιού.

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Ως εδώ

Αποφασισμένος να μην ανεχτεί εκείνους που «εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς» εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω σκληρής δήλωσής του η οποία «φωτογραφίζει» το κόμμα ΝΙΚΗ.

Σημειώνεται ότι το κόμμα ΝΙΚΗ, έκτο σε κατάταξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου (2,92%), παρουσιάζεται ως πολιτική δύναμη η οποία έχει την «ευλογία» της Εκκλησίας ή μεμονωμένων ιεραρχών και μοναστηριών. Μια ημέρα νωρίτερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σχέσεις του ίδιου του Αρχιεπισκόπου με το ακροδεξιό αυτό κόμμα.

Με αφορμή όσα διαδίδονται γενικότερα τις τελευταίες ημέρες για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας» στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Ιερώνυμος προέβη χθες σε δήλωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει:

»Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε “κομματίζεται” θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς».

«Ως εκ τούτου», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, «δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».


Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου