31 Μαΐου 2023

Μάϊος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα από την επικαιρότητα που ξεχωρίσαμε, μέσα στο εκλογικό κλίμα που κυριάρχισε τον Μάιο. Αριστερά, στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή: Ημέρα εκλογών στις 21 Μαϊου, τότε που τα τυριά (ψηφοφόροι) προσέρχονται στις φάκες (κάλπες) και επιλέγουν ποντικό (αρχηγό κόμματος για πρωθυπουργό)!

Ακολουθούν τα υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Διαμάχη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μια τελευταία προσφορά: Αυτός να πάρει την περιόδο της (πρώτης συζύγου του Ανδρέα) Μαργαρίτας (τα πρώτα και πολλά μαχητικά του χρόνια), και ο Νίκος Ανδρουλάκης την περίοδο της (τελευταίας σύζύγου του Ανδρέα) Μιμής! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή (6.5.2023):

"Σήκω Ανδρέα για να δεις το παιδί της ... αντιγραφής"! Είναι θλιβερό ο Αλέξης Τσίπρας να αντιγράφει ("κόπι πάστα" που έλεγε και ο Πολάκης) τον Ανδρέα Παπανδρέου και να χρησιμοποιεί συνθήματά του από τη δεκαετία του 80, διεκδικόντας παράλληλα και την παρακαταθήκη του. Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη (8.5.2023):

Στις 10.5.2023 και ώρα 21:00 το debate στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται σε περιορισμένο χρόνο σε ερωτήσεις δημοσιογράφοων σε 6 θεματικές ενότητες. Στο σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο, ένας δημοσιογράφος που τα λέει "έξω από τα δόντια"!

Ουφ, πάει και αυτό το εμπόδιο φαίνεται να λέει για το ντιμπέιτ (στις 10.5.2023) των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως στο θέμα των υποκλοπών βρήκε ... τοίχο, που ναι μεν τον πέρασε (από μέσα) αλλά του άφησε ένα "καρούμπαλο" στο κεφάλι! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή. 

Είκοσι χρόνια στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άπ' ότι δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαϊου (όπου ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,5%), πάει για άλλα πέντε. Δεινόσαυρος ο Ερντογάν! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή: 

Εκλογές, σε δυο μέρες μιλάει η κάλπη! Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει (από τον Γιώργο Γεραπετρίτη) μια ακόμα επισύνδεση, αυτή τη φορά με την ... κάλπη! Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (19.5.2023):

Αφού απέτυχαν τα αφηγήματα για "προοδευτική κυβέρνηση", "κυβέρνηση ανοχής" και κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", τώρα ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει στον Νίκο Ανδρουλάκη μια κυβέρνηση ... "πολιτικών μηχανικών"! Εξάλλου και οι δυο  και πολιτικοί και πολιτικοί μηχανικοί είναι! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή (20.5.2023): 

Ημέρα της κάλπης στις 21 Μαϊου. Δείτε και αυτό: Σε Σκίτσα: Σήμερα ψηφίζουμε!

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αφού ανέλεβε την ευθύνη για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη μάχη (την αρχηγία), προσπαθεί να ανασυντάξει τα κομμάτια του! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (22.5.2023):

Τι να την κάνεις την απλή αναλογική όταν απουσιάζει η απλή λογική! Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (25.5.2023). Και κάτι σχετικό: Μιλώντας, την ίδια μέρα, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μια από τις τρεις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην ήττα ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής»!

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων και σχόλια, από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Απρίλιος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Μάρτιος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Φεβρουάριος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου