10 Μαΐου 2023

Steve Wozniak: Η ΑΙ δεν θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο

Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόσνιακ, μ
ιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να κάνει τις απάτες και την παραπληροφόρηση πιο δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ φοβάται ότι η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί από «κακούς ηθοποιούς». Δεν πιστεύει όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους επειδή δεν έχει συναισθήματα.

Μιλώντας στην Τεχνολογική Συντάκτρια του BBC, αναφέρθηκε τόσο για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης όσο και για τις ανησυχίες του.

Είπε: «Το AI είναι τόσο έξυπνο που είναι ανοιχτό στους κακούς παίκτες, αυτούς που θέλουν να σε ξεγελάσουν για το ποιοι είναι». Ο όρος AI (Artificial Intelligence)
 καλύπτει συστήματα υπολογιστών ικανά να κάνουν εργασίες που κανονικά θα χρειάζονταν ανθρώπινη νοημοσύνη. 

Ο κ. Wozniak δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους επειδή δεν έχει συναισθήματα, αλλά προειδοποίησε ότι, κατά την άποψή του, θα κάνει τους κακούς ηθοποιούς ακόμα πιο πειστικούς, επειδή προγράμματα όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο που "ακούγεται τόσο έξυπνο".

Ο Steve Jobs, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple John Sculley και ο Steve Wozniak σε εκδήλωση της Apple το 1984

Πιστεύει ότι για οτιδήποτε δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και στη συνέχεια δημοσιεύεται στο κοινό, 
η ευθύνη πρέπει να βαρύνει αυτούς που το δημοσιεύουν: «Ένας άνθρωπος πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη». Θέλει η ρύθμιση να λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που «αισθάνονται ότι μπορούν να ξεφύγουν με οτιδήποτε».

Πιστεύει ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία», αλλά μπορούμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους ώστε να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν απάτες και κακόβουλες απόπειρες λήψης προσωπικών πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι ο Steve Wozniak, πιο γνωστός στον κόσμο της τεχνολογίας ως Woz, είναι ένας βετεράνος της Silicon Valley που ίδρυσε την Apple μαζί με τον Steve Jobs και εφηύρε τον πρώτο υπολογιστή της Apple. Τον Μάρτιο υπέγραψε μια επιστολή μαζί με τον Elon Musk ζητώντας να σταματήσει η ανάπτυξη των πιο ισχυρών μοντέλων AI.

Πηγή: Apple co-founder says AI may make scams harder to spot - BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου