27 Μαΐου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία

«Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική νέα τεχνολογία μετά την εμφάνιση του διαδικτύου» αναφέρει η διευθύντρια των Financial Times, Ρούλα Καλάφ. Ωστόσο, επισημαίνει: «Εάν χειραγωγηθούν, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν εντελώς ψευδείς εικόνες και άρθρα. Αναπαράγουν επίσης ιστορικές προκαταλήψεις».

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εισάγεται σε ολοένα και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας, ειδικοί εκφράζουν φόβους για τις δυνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και δημόσια ζωή – από την απώλεια θέσεων εργασίας έως τη διασπορά παραπληροφόρησης. Μεγάλοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης ανησυχούν για τη χρήση δημοσιευμάτων τους ως πηγή και βάση για τη δημιουργία ειδήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. 

FT: Η θέση μας για την τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία 

Σε επιστολή της την Παρασκευή, η διευθύντρια των Financial Times Ρούλα Καλάφ αναφέρεται στη στάση που θα τηρήσει το μέσο απέναντι στη νέα τεχνολογία. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στα 130 και πλέον χρόνια της ιστορίας τους, οι Financial Times έχουν διατηρήσει τα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα. Ως διεύθυντρια αυτής της εφημερίδας, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από την εμπιστοσύνη των αναγνωστών για την ποιοτική μας δημοσιογραφία. Ποιότητα σημαίνει πάνω απ’ όλα ακρίβεια. Σημαίνει επίσης δικαιοσύνη και διαφάνεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα μοιράζομαι τις σκέψεις μου σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα σύνταξης.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική νέα τεχνολογία μετά την εμφάνιση του διαδικτύου. Καθώς αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι εφαρμογές της και οι επιπτώσεις της, εξακολουθούν να αναδύονται. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν από τεράστιους όγκους δημοσιευμένων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, δημοσιεύσεων, της Wikipedia και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, για να προβλέψουν την πιο πιθανή (σ.σ. επόμενη) λέξη σε μια πρόταση.

Αυτή η καινοτομία αποτελεί έναν όλο και πιο σημαντικό τομέα για εμάς και είμαι αποφασισμένη να καταστήσω τους FT μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών και αναλύσεων για την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. Αλλά έχει επίσης προφανείς και δυνητικά εκτενείς επιπτώσεις για τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την καθημερινή μας εργασία, την ανάλυση και την ανακάλυψη ιστοριών. Έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα και να απελευθερώσει το χρόνο των δημοσιογράφων και των συντακτών ώστε να επικεντρωθούν στη δημιουργία και την αναφορά πρωτότυπου περιεχομένου.

Ωστόσο, ενώ φαίνεται να είναι πολύ ευκρινή και αληθοφανή, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ουσιαστικά μηχανές πρόβλεψης καθώς μαθαίνουν από το παρελθόν. Μπορούν να κατασκευάσουν γεγονότα – αυτό είναι που αναφέρεται ως “ψευδαισθήσεις” – και να επινοήσουν αναφορές, υποσημειώσεις και συνδέσμους. Εάν χειραγωγηθούν, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν εντελώς ψευδείς εικόνες και άρθρα. Αναπαράγουν επίσης ιστορικές προκαταλήψεις.

Είναι πεποίθησή μου ότι η αποστολή μας να παράγουμε δημοσιογραφία υψηλών προδιαγραφών είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτή την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής καινοτομίας. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μπορεί να παραχθεί και να διαδοθεί γρήγορα και η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης έχει μειωθεί, εμείς στους FT έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να είμαστε διαφανείς, να αναφέρουμε τα γεγονότα και να αναζητούμε την αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ρεπορτάζ των FT στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να γίνονται και να γράφονται από ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους και οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο να δημοσιογραφούν και να αναλύουν τον κόσμο όπως είναι, με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Οι FT είναι επίσης πρωτοπόροι στην ψηφιακή δημοσιογραφία και οι συνάδελφοί μας θα αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν υπηρεσίες στους αναγνώστες και να διατηρήσουν την καινότομα προσέγγιση μας (...)
» 


«Δυνητικά καταστροφική για την δημοσιογραφία η τεχνητή νοημοσύνη»

Η προειδοποίηση του μεγιστάνα του Τύπου, Μπάρι Ντίλερ

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος του Τύπου Μπάρι Ντίλερ προειδοποίησε (πριν περίπου από δυο εβδομάδες) ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποδειχθεί «καταστροφική» για τη δημοσιογραφία, εκτός εάν οι εκδότες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων για να ασκήσουν έλεγχο.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ερευνητική Δημοσιογραφία ”Sir Harry Evans” στο Λονδίνο, ο Ντίλερ δήλωσε ότι η ελεύθερη πρόσβαση της τεχνητής νοημοσύνης στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης θα αποδειχθεί λάθος. «Δεν μπορείς να έχεις δίκαιη χρήση όταν υπάρχει μια μηχανή που δεν γνωρίζει όρια», δήλωσε ο Ντίλερ ο οποίος προεδρεύει του ομίλου μέσων ενημέρωσης IAC.

Οι όμιλοι μέσων ενημέρωσης έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τη χρήση των δημοσιεύσεών τους ως βάση για τη δημιουργία ειδήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ντίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συνεργαστεί με τη News Corp και τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Axel Springer στην προσπάθεια να προστατεύσουν τη δημοσιογραφία από την απειλή. «Είμαστε επικεφαλής μιας ομάδας που θα πει ότι θα αλλάξουμε τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων αν χρειαστεί, θα εργαστούμε για να πούμε ότι δεν μπορείτε να πάρετε το υλικό μας, αλλιώς θα προσφύγουμε σε δίκη. Αυτό που δημοσιεύετε έχετε το δικαίωμα να το ελέγχετε», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Axel Springer Ματίας Ντέπφνερ προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι η τεχνητή νοημοσύνη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τα μέσα ενημέρωσης. «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ – ή απλώς να την αντικαταστήσει», δήλωσε.

Πηγές: Financial Times, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου