21 Μαΐου 2023

Εκλογές: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η νίκη της ΝΔ

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος κινείται στο 41% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντική άνοδος για το ΠΑΣΟΚ που κινείται πάνω από το 11,5%. Προς πεντακομματική Βουλή, καθώς οριακά εκτός φαίνεται πως μένουν η Νίκη, το Μερα25 και η Πλεύση Ελευθερίας.

Με ενσωματωμένο το 90% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,37% επί των 8.850.351 εγεγραμμένων, με ποσοστό λευκών - άκυρων 2,59% και 15,90% εκτός Βουλής, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: Η ΝΔ με 40,80% και 145 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 20,07% και 72 έδρες, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,59% και 41 έδρες, ΚΚΕ 7,18% και 26 έδρες, Ελληνική Λύση με 4,46% και 16 έδρες, Νίκη με 2,93%, Πλεύση με 2,86% και Μέρα25 με 2,57%.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί ακόμα πιο σκληρά ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα. «Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτικό σεισμό αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ.

Τσίπρας: Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές. «Εξαιρετικά αρνητικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, τόνισε: «Κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρώ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα. Θα υπάρξει νέα αναμέτρηση. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ αναγεννάται. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις πρώτες δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης». «Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς, που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε», τόνισε. «Σήμερα αποδείχτηκε η βαθιά ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο μόνος λόγος που δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης

Μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος «δείχνει» πως η ιστορική νίκη της ΝΔ είναι συνάρτηση τόσο της δικής της τακτικής, όσο και της αδυναμίας του αντιπάλου της. Ειδικότερα σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατά κύριο λόγο για το μέλλον, θέτοντας ως προτεραιότητα το θετικό αφήγημα σε σχέση με τον αντίπαλο του, που επένδυσε σε πιο γκρίζα καμπάνια. Τέθηκαν από την ΝΔ συγκεκριμένοι στόχοι εκπέμποντας ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές «η συνέπεια λόγων και έργων, σε δυσμενείς μάλιστα συνθήκες, λόγω των παγκόσμιων κρίσεων» σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσει πειστική πρόταση, έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου