29 Δεκεμβρίου 2020

Το 2020 σε 15 Σκίτσα

Δεκαπέντε γελοιογραφίες που ξεχωρίσαμε, της χρονιάς που τελειώνει, κατά την διάρκεια της οποίας κυριάρχησε η πανδημία της covid-19 αλλά και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις, με χρονολογική σειρά: 

Επάνω αριστερά ένα σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (8.1.2020). Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ντόναλντ Τράμπ στις 7.1.2020 στην Ουάσιγκτον. Έχω πρόβλημα με την Τουρκία φαίνεται να λέει στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τραμπ. Και εκείνος τον καθησυχάζει λέγοντάς του ότι ο ίδιος έχει πρόβλημα με τον μισό πλανήτη!

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, σ
κίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) στο "Ποντίκι". Ο αγώνας στις μέρες μας δίνεται από τους Γιατρούς και Νοσηλευτές, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατά του κορωνοϊού. Ο σκιτσογράφος εδώ εμπνέεται από τον πίνακα του Θεοδώρου Βρυζάκη «η Έξοδος του Μεσολογγίου»: 

Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (15.4.2020). Από το τηλεοπτικό διάγγελμα (ένα από τα πολλά) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: "Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που έχουν λεφτά και σε αυτούς που θα πληρώσουν την κρίση"!

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (20.5.2020). Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τις τόσες αγορές ακινήτων που έκανε τον καιρό της οικονομικής κρίσης (έφτιαξε την "Παπαδημούπολη"!), σύμφωνα με όσα δηλώνει στο πόθεν έσχες, αμφισβητεί πλέον τον Πρόεδρο, όχι βέβαια του κόμματός του, αλλά τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων!

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στο "Έθνος της Κυριακής" (14.6.2020). Εικόνες παραβατικότητας και συνωστισμού σε παραλίες και beach bar και κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού (που περιμένει και παραγγέλνει) για όσους εργάζονται εκεί: 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας από τα χαρακώματα απασφαλίζει τις χειροβομβίδες του και τις πετά! 
Σκίτσο της Έφης Ξένου στα "Νέα" (6.7.2020). Γνώση σε κυβερνητικούς παράγοντες και στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδίδει ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας για την εικονική συμφωνία βάσει της οποίας του δόθηκαν 3 εκατ ευρώ για να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: 

Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα "Νέα" (13.7.2020) με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Η Δημοκρατία "αλα Τούρκα" του Ερντογάν: Στο Μπουντρούμ όχι μόνο αυτός που έχει κάποια διαφορετική άποψη, αλλά και εκείνος που του επιτρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος και να την εκφράζει!

Αντιδράσεις στα μέτρα για τον κορωνοϊό και στις μάσκες, από ηλίθιους! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (20.8.2020) όπου ο σκύλος φαίνεται να λέει: «Υπάρχουν δυο είδη ηλιθίων, οι ηλίθιοι από φανατισμό και οι φανατικοί από ηλιθιότητα»! (προσέξτε, σε εκείνον που λέει "όχι στα μέτρα", τη ...μεζούρα!): 

Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου (26.9.2020): Με το ξεκίνημα σχεδόν της νέας σχολικής χρονιάς. καταλήψεις σχολείων (με πρόσχημα τα ελλιπή μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας) και "πιθηκίσματα" από κάποιους μαθητές που κόβουν τα φτερά σε κάποιους άλλους: 

Συνωστισμός στα ΜΜΜ, φυσικά και στο metro, που έχουν γίνει βασικές εστίες μετάδοσης της covid-19. Προσοχή λοιπόν στο κενό ... μεταξύ κρατικής ευθύνης και πανδημίας! Το σκίτσο είναι του Ιάκωβου Βάη στον «Ριζοσπάστη» (24.9.2020): 

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή», ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος, ήταν η ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης στις 7.10.2020. Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή την οργάνωση εύκολα μπαίνεις αλλα δύσκολα βγαίνεις (αφού καταλήγεις στη φυλακή), λέει στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (23.10.2020): 

Lockdown από τις 7.11.2020, για δεύτερη φορά φέτος, λόγω covid-19, σε ολόκληρη τη χώρα. Επιτρέπεται όμως η μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου. Κωδικός 6 λοιπόν και θα ...μας βγάλει και πάλι ο σκύλος μας βόλτα! Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη: 

Φοράει μάσκα ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα μάσκα που έχει το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (14.11.2020), με αφορμή την επίσκεψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στο «Σωτηρία» και το επικοινωνιακό του σόου έξω από τη ΜΕΘ χωρίς μάσκα!

Δεν θα γυρίσει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει κάτι στο χέρι, είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γύρισε με άδεια τα χέρια! Παράγγειλε όμως κάτι με ...click away και θα το παραλάβει από το ...κατάστημα της Πάρνηθας, εκεί που σε στιγμές ανεμελιάς έκανε ποδηλατάδα! Αυτά, στο σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην «Αυγή» (12.12.2020):

Τα διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα οι τρεις Μάγοι φέρνουν ως δώρα εμβόλια (από τις Pfizer, Moderna και Astra Zeneca) για τον κορωνοϊό! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση "Η Γελοιογραφία (ή Το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετική ανάρτηση: Τα 12 Καλύτερα Σκίτσα του 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου