19 Δεκεμβρίου 2022

Το 2022 σε 12 Σκίτσα

Δώδεκα γελοιογραφίες, μια χαρακτηριστική για κάθε μήνα, από Έλληνες σκιτσογράφους, που ξεχωρίσαμε, κατά την χρονιά που σε λίγο τελειώνει. Κατά την διάρκεια του 2022 κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια, οι τουρκικές απειλές, η υπόθεση των υποκλοπών - παρακολουθήσεων και φυσικά οι πολιτικές διαμάχες. Τα 12 σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Ιανουάριος: Τεράστια προβήματα, κυρίως στις βασικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, προκάλεσε η χιονοθύελλα. Σχετικό το σκίτσο (επάνω αριστερά) του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (26.1.2022). «Να φύγουν τώρα!» φωνάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έχασε την ευκαιρία να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και για την διαχείριση της χιονοθύελλας «Ελπίδα». «Από που ρε φίλε;» είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη στιγμή που και αυτός είναι εγκλωβισμένος κάπου στην Αττική Οδό.

Φεβρουάριος: Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε «στρατιωτική επιχείρηση» (έτσι ονόμασε τον πόλεμο) στην Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών, ανατολίκά της χώρας. Όμως, από την πρώτη μέρα της εισβολής, πολεμικά μέτωπα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς η ρωσική επιχείρηση είναι πολύπλευρη με πυραυλικές επιθέσεις, εκρήξεις και δεκάδες νεκρούς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους Ουκρανούς στα όπλα. Η Δύση εξέφρασε την οργή της, και προειδοποίησε για νέο κύμα αυστηρών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν όχι μόνο την "γράφει" τη Δύση αλλά και την "διαβάζει"! Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το fragilemag.gr:

Μάρτιος: Κοιμάται και ονειρεύεται ο Κυριακος Μητσοτάκης πως «είναι στο σωστό πλευρό της ιστορίας»! Στο πλευρό της Ουκρανίας μαζί με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. «Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι»! του λέει ο Ερντογάν, μπαίνοντας ("θα έρθουμε μια νύχτα" έχει πει) από το παράθυρο, αφού ο Τούρκος πρόεδρος τα 'χει καλά και με τις δυό πλευρές! Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) στο Ποντίκι (12.3.2022):

Απρίλιος: Στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος! Έτσι, πριν ανοίξεις τον λογαριασμό, πάρε πρώτα τα ... χάπια σου! Το λέει και ο γιατρός. Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα «Νέα» (14.4.2022):

Μάιος: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος (Κούλης) Μητσοτάκης ως Λούκυ Κουλ, που ψωνίζει από τις ΗΠΑ (F-35 κλπ) πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του! Σε μια παραλλάγή του γνωστού μας κάου-μπόυ Λούκυ Λουκ. Σε σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην "Αυγή" (19.5.2022):

Ιούνιος: Επιδοτήσεις με Fuel Pass (καύσιμα), Power Pass (ηλεκτρισμό), «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ... Παροχές και παράλληλα σχέδια για πρόωρες εκλογές (που τελίκα δεν έγιναν) από την κυβέρνηση. Πάρε 80 ευρώ (επιδότηση καυσίμων) και γέμισέ το! (δηλαδή ρίξε θετική ψήφο στην κάλπη!) φαίνεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (22.6.2022):

Ιούλιος: Και κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται και κατοικημένες περιοχές. Και ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα, ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς και παράγοντες (φωτιά στα μπατζάκια τους!) συσκέπτονται! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

Αύγουστος: Με τις παρακολουθήσεις τα προσωπικά μας δεδομένα απειλούνται! Που είναι το κράτος; Το κράτος είναι εδώ! Κρύβεται παντού και μας παρακολουθεί! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον Ριζοσπάστη (25.8.2022):

Σεπτέμβριος: Απαλλάχθηκαν στις 26.9.2022, από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, λόγω παραγραφής όλοι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Siemens! Και ας είχαν πει ότι στην περίπτωση "το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκκαλο"! Ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά στην Δικαιοσύνη! Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή":

Οκτώβριος: Όπως εξηγεί ο Πιερρακάκης στον Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βλέπει μακριά, όχι όμως και κοντά της ώστε να δει τις δραστηριότητες με τα κοκκινα δάνεια κλπ του βουλευτή της Ανδρέα Πάτση, που η ΝΔ αναγκάστηκε να τον διαγράψει. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (28.10.2022):

Νοέμβριος: Στην τρίτη θέση της "επικαιρότητας" έπεσε η υπόθεση των υποκλοπών - παρακολουθήσεων με αποτέλεσμα την ανακούφιση του Κυρ. Μητσοτάκη για το λογισμικό predator κλπ, την ξεπέρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ (ανθρώπινα δικαιώματα και διακρίσεις) που ανέβηκε στη δεύτερη θέση. Πλέον κυριαρχεί στην πρώτη θέση το σκάνδαλο της "Κιβωτού του Κόσμου". Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (21.11.2022): 

Δεκέμβριος: Καλές επιδόσεις σημειώνει το καλάθι του καταναλωτή, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Έτσι, μετά το καλάθι του νοικοκυριού, έρχεται και το καλάθι του Αη Βασίλη. Στη συνέχεια θα έρθει το καλάθι της Λαμπρής (με τη σούβλα) και τέλος το καλάθι του Μητσοτάκη ως κάλπη εκλογών! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (8.12.2022):

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση "Η Γελοιογραφία (ή Το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων (και σχόλια) από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου