17 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ: Πάταξη της φοροδιαφυγής η προτεραιότητα για την Ελλάδα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στον Αλέξη Παπαχελα (στους Νέους Φακέλους, που μεταδόθηκε σήμερα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ) έθεσε τρεις προτεραιότητες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη: 
- πρώτον τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής, 
- δεύτερον την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και 
- τρίτον τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Εστιάζοντας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί σημαντικό να διαπιστώσει ότι λειτουργεί το φορολογικό σύστημα, ότι είναι ισχυρό για να την καταπολεμήσει και να μαζέψει έσοδα.

Επισήμανε ότι δεν θα χρειαστούν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα αν γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και αν πέσουν οι τιμές. Ωστόσο, αν δεν γίνουν οι αλλαγές, αν τα κλειστά επαγγέλματα διατηρήσουν τα προνόμιά τους και τα προσκόμματα στην ανάπτυξη διατηρηθούν, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθούν δημοσιονομικά, δήλωσε.

Διετύπωσε την εκτίμηση οτι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρω έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά, ωστόσο οτι η απόφαση γι' αυτό βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού λαού και των Ελληνικών αρχών.

Χαρακτήρισε ως τεράστιο επίτευγμα τη δημοσιονομική εξυγίανση του ελλείμματος κατά 9 μονάδες, ενώ τόνισε οτι αν εφαρμοσθούν όσα έχει υποσχεθεί η Ελληνική κυβέρνηση, τότε υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ.

Τέλος αναφερόμενη στην περίφημη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» δήλωσε ότι «ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανα ότι έπρεπε να κάνω όταν μου ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να τον βοηθήσω με την συλλογή φορολογικών εσόδων και τον αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί το θέμα έχει αναχθεί πραγματικά σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό που εγώ και το ΔΝΤ θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύει καλά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, να είναι συμπαγής, ασφαλής και αποφασιστικός και να έχει την πλήρη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πατάξει την φοροδιαφυγή σύμφωνα με τους στόχους. Βλέποντας τα νούμερα στο τέλος του Νοεμβρίου 2012 ο στόχος δεν έχει πιαστεί και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να σιγουρευτούμε ότι θα έρθουν τα έσοδα».

_______________
Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου