Έντεκα απλές συμβουλές για να θωρακίσετε την υγεία σας απέναντι στην γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Χωρίς πανικό και με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα μπορούμε να αποφύγουμε να «κολλήσουμε» ή να μεταδώσουμε τις ιώσεις στους γύρω μας.
Αναδημοσίευση άρθρου από το www.in.gr της 11.1.2013 στη συνέχεια:
Αν νοσήσετε από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα φέτος, τότε φταίνε τα χέρια σας. Πολλοί ιοί εξαπλώνονται μέσω των χεριών μας. Τα μικρόβια που υπάρχουν σε διάφορες επιφάνειες μεταφέρονται από άτομο σε άτομο, όταν άθελά μας βγάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο ή τα μάτια μας. Η λύση είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, ώστε να προλαμβάνετε την διασπορά μικροβίων που προκαλούν γρίπη ή κρυολόγημα.
Μπορεί να νομίζετε ότι η γρίπη είναι έλασσον πρόβλημα υγείας, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή. Ειδικά για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές. Εμβολιαστείτε λοιπόν ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Και μην πιστεύετε το μύθο που λέει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο… προκαλεί γρίπη!
Στην «μάχη» κατά της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος πρέπει να είστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα «εφόδια»! Εφοδιαστείτε λοιπόν με παυσίπονα ή αποσυμφορητικά, ενώ απαραίτητα είναι τα αντισηπτικά, τα καθαριστικά παντός είδους και τα χαρτομάντιλα. Και φυσικά διασφαλίστε ότι το θερμόμετρό σας είναι λειτουργικό. Επίσης έχετε πάντα στο σπίτι τσάι και άλλα ζεστά ροφήματα, καθώς και υλικά για σούπες.
Γρίπη ή κρυολόγημα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διαχωρίσετε την συμπτωματολογία τους. Ακόμη και ένας ειδικός δεν είναι απολύτως βέβαιος. Το κρυολόγημα είναι συνήθως ηπιότερο και χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή ή «μπούκωμα». Η γρίπη είναι πιο σοβαρή κατάσταση και μπορεί ξαφνικά να σας «ρίξει» στο κρεβάτι για αρκετές μέρες. Πυρετός, σωματικός πόνος και εξουθένωση είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της.
Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Αλλά πρέπει να επιλέξετε κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού τα καταλληλότερα για σας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός φαρμάκων που σε ένα χάπι συνδυάζουν πολλές δραστικές ουσίες (όπως αποσυμφορητικό, αντιβηχικό και παυσίπονο). Μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε κάποια δραστική ουσία για σύμπτωμα που δεν έχετε. Διαβάζετε λοιπόν πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις των φαρμάκων.
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς, άρα τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν. Μόνο στις περιπτώσεις που πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη είναι επιβοηθητικά. Επιπλέον, η χρήση αντιβιοτικών όταν δεν είναι αναγκαία, μπορεί να σας κάνει ανθεκτικούς στα φάρμακα.
Ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να απουσιάσετε από τη δουλειά, αλλά αν έχετε γρίπη ή κοινό κρυολόγημα πρέπει να το κάνετε. Αν πιέζετε τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όντας άρρωστοι, τότε το σώμα σας θα δυσκολευθεί να καταπολεμήσει τους «εισβολείς». Επίσης υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσετε την ασθένεια και στους γύρω σας. Όταν λοιπόν είστε άρρωστοι τότε, καθίστε σπίτι και ξεκουραστείτε. Είναι καλό και για σας και για τους γύρω σας.
Όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι άρρωστο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αναλώσιμα ήδη στο μπάνιο και την κουζίνα, μέχρι να γίνει καλά. Αντί για πετσέτα για τα χέρια, χρησιμοποιείται χαρτοπετσέτες και αντί για γυάλινα ποτήρια, προτιμήστε πλαστικά ή χάρτινα. Είναι ένας εύκολος τρόπος να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων στο σπίτι σας.
Θέλετε να καταπολεμήσετε γρίπη και κοινό κρυολόγημα χωρίς φάρμακα; Δοκιμάστε τότε μια κουταλιά μέλι. Μελέτη έχει δείξει ότι το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα εξίσου με ένα αντιβηχικό σιρόπι. Αλλά να θυμάστε ότι το μέλι δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 12 μηνών. Επιβοηθητικό βότανο μπορεί να είναι και η εχινάκεια, αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Πίνοντας πολλά υγρά όταν είστε άρρωστοι βοηθάτε τον οργανισμό σας να απαλλαγεί ευκολότερα από τις βλέννες. Το νερό, οι ζωμοί και τα ενεργειακά ποτά είναι καλές επιλογές. Όχι όμως και το αλκοόλ. Εξάλλου πίνοντας ζεστά ροφήματα, θα ανακουφιστείτε και από την ρινική και πνευμονική συμφόρηση. Αν τα παιδιά όταν είναι άρρωστα αρνούνται να πιουν πολλά υγρά, ξεγελάστε τα δίνοντας τους ένα καλαμάκι ή ένα κουτάλι!
Κανένα φάρμακο δε μπορεί να θεραπεύσει τη γρίπη, αλλά κάποια σας βοηθούν να αναρρώσετε ταχύτερα. Τα συνταγογραφούμενα αντιϊικά μπορούν να αμβλύνουν τα συμπτώματα και να επιταχύνουν την ανάρρωση. Αλλά θα πρέπει να τα πάρετε τουλάχιστον εντός 48 ωρών από την εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Συμβουλευθείτε λοιπόν τον γιατρό σας κατά πόσο τα αντιϊικά είναι κατάλληλα για σας ή να ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τυχόν επιπλοκές της γρίπης.
Πηγή: http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231230101
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου