25 Ιανουαρίου 2013

Που έκανε το λάθος το ΔΝΤ

Σε ποιο σημείο, στη συνταγή λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, έγινε το λάθος, που είχε σαν αποτέλεσμα να βυθίσει τη χώρα σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί;

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το λάθος αφορά στο μέγεθος (ποσοστό) ενός συντελεστή, ή καλύτερα ενός δημοσιονομικού «πολλαπλασιαστή».


Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5, τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρκτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Όμως τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν την κρίση. Στο "Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας", που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζεται ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται πλέον ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!), ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5.

Έτσι, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες: βαθύτερη ύφεση, σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, καθώς και τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισσαβόνας.


___________________
Πηγή: www.ethnos.gr από το άρθρο: "Σάλος από την ομολογία του ΔΝΤ" της 24.1.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου