27 Ιανουαρίου 2013

Ο Αλέξης Τσίπρας στις USA: Σχόλια και Γελοιογραφίες

Το κόμμα του και η πολιτική του πρόταση «αποδαιμονοποιήθηκαν» υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη ο κ. Α. Τσίπρας: 


«Οι συνομιλητές μας», είπε, «είδαν ότι (η πρόταση μας) έχει πολιτική βάση. Βρήκαμε ανοιχτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα (του ΔΝΤ) δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό». 

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στους συνομιλητές του, τους τρεις άξονες των προτάσεών του και φαίνεται ότι αυτή η κίνηση τους καθησύχασε, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν σε όλα. 

Συγκεκριμένα είπε: Ο πρώτος άξονας είναι ο τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Ο δεύτερος είναι η αναζήτηση και εξεύρεση συνολικής ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα χρέους, όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία. Ο τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη. Είπε ότι δεν θα βρέξει ξαφνικά ανάπτυξη, και προσέθεσε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα και να σταματήσει η συζήτηση για το νόμισμα. 

Σχετικά με το θέμα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, οι συνομιλητές του φαίνεται να ικανοποιήθηκαν επειδή ξεκαθάρισε (παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του) το θέμα, λέγοντας ότι είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Ειδικότερα κατά τη συνάντησή του με τον υποδιευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ήταν κατηγορηματικός: 

«Για να τελειώνουμε μια και καλή» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή». 

Κάποια ακόμη σχόλια σε γελοιογραφίες, από τους Κώστα Μητρόπουλο, Ηλία Μακρή και Πάνο Μαραγκό, στη συνέχεια: 




Πηγές: www.ethnos.gr , www.tanea.gr , www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου