24 Ιανουαρίου 2013

Το τέλος της σοσιαλδημοκρατίας ?

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του (δείτε το link στο τέλος του άρθρου), ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, αναλύει την άποψη πως τα σοσιαλιστικά κόμματα (π.χ. ΠΑΣΟΚ, SPD) δεν διατρέχουν σήμερα απλώς μια κρίση, αλλά αργοπεθαίνουν.

Μία βασική αρχή των σοσιαλιστικών κομμάτων ήταν να θέτουν κανόνες στις τράπεζες και τις αγορές και να αναδιανέμουν τον πλούτο υπέρ του λαού. Εν ολίγοις δεν τους επέτρεπαν να διακινδυνεύουν (πολύ) τις αποταμιεύσεις των πολιτών για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Οι σοσιαλιστές όμως έπρεπε κάπως να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική που υπόσχονταν (σε σχέση με τα πιο συντηρητικά κόμματα) και δεν ήθελε πολύ για να δελεαστούν από τους εύκολους τρόπους να αντλήσουν χρήμα: Δάνεια και φόροι. 

Αφήνοντας τις τράπεζες να ελεύθερες να επεκταθούν, οι σοσιαλιστές μπορούσαν να ζητήσουν ως αντάλλαγμα φθηνά δάνεια, καθώς και να φορολογήσουν τα ολοένα αυξανόμενα κέρδη τους. Έτσι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δέθηκαν στενά με τις τράπεζες και τις ολοένα πιο επικίνδυνες επενδύσεις τους, σε τέτοιο βαθμό που όταν τα πράγματα μοιραία στράβωναν και τα λεφτά χάνονταν, να αναγκάζονται να πάρουν λεφτά από τους πολίτες τους για να τις κρατήσουν ζωντανές - και ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται.

Ουσιαστικά οι σοσιαλιστές έπαψαν να έχουν μια πραγματική ιδεολογία-κατεύθυνση και δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες μια τεράστια φούσκα, η οποία με την αποκάλυψή της μοιραία τους βγάζει πλέον από το πολιτικό κάδρο. Γιατί κοινωνική πολιτική που στο τέλος την πληρώνεις ξαφνικά και πολλαπλάσια, δεν είναι πραγματικά κοινωνική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου