14 Ιανουαρίου 2013

Σόιμπλε προς Τσίπρα: Μόνη λύση η πιστή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας

«Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τον κάλεσε να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί» σύμφωνα με το Reuters.


Σύμφωνα με μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη «μόνον» εάν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, που αποτελεί όρο για τον δανεισμό της από την τρόικα, εφαρμοστεί επιτυχώς. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, μεταξύ των άλλων δήλωσε: "Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση, την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη". 

Σύμφωνα με κάποιες πηγές (Capital.gr) ο κ. Τσίπρας εξέφρασε κατά την συνάντηση και την πάγια άποψή του περί πολιτικής απόφασης διαγραφής του χρέους για την Ελλάδα στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για τη μεταπολεμική Γερμανία.

Τελικά, ανθρώπινη προσέγγιση στο Βερολίνο μεταξύ Σόιμπλε και Τσίπρα φαίνεται να υπήρξε. 
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν υπήρξε και προσέγγιση πολιτικών απόψεων. 
Ίσως κάθε αρχή και δύσκολη.
____________________
Πηγές: tovima.gr, in.gr, capital.gr
Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου είναι από tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου