26 Ιανουαρίου 2013

Νταβός: Επικρατούσα άποψη ότι η οικονομική κρίση έχει τελειώσει

Βασικό θέμα συζήτησης, στο 43ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, δεν είναι άλλο από το τέλος της κρίσης, που ξεκίνησε το 2008 και κορυφώθηκε πέρυσι με την άνοδο των αποδόσεων στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. 

Η επικρατούσα άποψη στο ελβετικό θέρετρο είναι πως η οικονομική κρίση έχει τελειώσει ή τουλάχιστον έχει περάσει την σοβαρότερη καμπή της.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προέβλεψαν καλύτερες συνθήκες αργότερα το 2013. Γνωστοί καθηγητές όπως ο Ν. Ρουμπινί μίλησαν για κινδύνους, ενώ η Άγκελα Μέρκελ για μια ακόμη φορά προέταξε την ανάγκη να βελτιώσει η ευρωζώνη την ανταγωνιστικότητα της, μένοντας πιστή στην πολιτική της λιτότητας. Κάπως αναλυτικότερα:

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας από το Νταβός, υποστήριξε ότι υπάρχει μια δειλή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013. Σε δηλώσεις της προς το CNBC η κα. Λαγκάρντ δήλωσε ότι "το 2012 θα μπορούσε να είναι έτος καταστροφής, αλλά τελικά δεν ήταν. Το 2013 θα είναι οριακά καλύτερο".

Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, εκτίμησε από το Νταβός ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. "Βλέπουμε μια ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο. Όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν μια σημαντική βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών", δήλωσε.

Ο γνωστός καθηγητής Ν. Ρουμπινί, προέβλεψε από το Νταβός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί το 2013 κατά μέσο όρο στο 3%, με ανάκαμψη όμως πολλών ταχυτήτων, περίπου 1% στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι οποίες θα πληγούν από τη λιτότητα και περίπου 5% στις αναδυόμενες αγορές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε από το Νταβός ότι η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στην διεθνή αγορά. Παράλληλα, τόνισε ότι "είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για λήξη της κρίσης στην ευρωζώνη".
____________________
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου