13 Μαρτίου 2014

Η "Πρωτοβουλία των 5" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Απεξάρτηση από κομματικούς εναγκαλισμούς.
- Καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων και επαναπροσδιορισμός στις σχέσεις των Δήμων με την πολιτεία και τους επιχειρηματίες.

Αυτό είναι το τρίπτυχο που καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές των Δημάρχων, που συνιστούν την «Πρωτοβουλία των Πέντε», για το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Το εξέφρασαν χθες κατά τη δημόσια παρέμβασή τους στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Άλλωστε οι δήμαρχοι, Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, είναι και υποψήφιοι που διεκδικούν ξανά το δημαρχιακό θώκο, προβάλλοντας "υπερκομματικά" και "μεταρρυθμιστικά" χαρακτηριστικά.

Οι «5» υποστηρίζουν ότι «χρειαζόμαστε μια νέα ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να επαναπροσδιορισθούν οι σχέσεις των δήμων με την Πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα».

Δηλώνουν φιλο-ευρωπαϊστές που αντιτάσσονται «στον ρατσισμό, στον εξτρεμισμό και σε κάθε είδους βία». Και καλούν τους «δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μη συμμετέχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Βήμα", οι πέντε δήμαρχοι, στη σημερινή τους συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων τόνισαν:

Δήμαρχος Αθηναίων

Στην κρίση που περνούν τα κόμματα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, που ωστόσο -τόνισε- δεν πρέπει να οδηγήσει σε απάρνηση των θεσμών που επιτρέπουν την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Τόνισε ότι στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, όπου τα σύνορα πέφτουν, βασικές πολιτικές δομές αποτελούν οι πόλεις. Εκεί υπάρχουν σήμερα τα μεγάλα προβλήματα. Οι δήμοι αποτελούν εργαστήρια εφαρμοσμένης πολιτικής, είπε. Εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης αρμοδιοτήτων και πόρων...

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στη σημασία της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόση εξάρτηση από το κράτος» τόνισε ο Γ. Μπουτάρης και συμπλήρωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αυτονόμηση αποτελεί η διοικητική και οικονομική χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό, είπε, πρέπει πλέον να ανοίξει η συζήτηση για προτάσεις όπως η είσπραξη και διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και των Τελών Κυκλοφορίας από τους δήμους.

Οι δήμοι χρειάζονται σταθερή πηγή εσόδων, συμπλήρωσε πάνω στο θέμα ο κ. Φίλιος, ενώ ο κ. Δημαράς τόνισε ότι η είσπραξη φόρων από τους δήμους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως αφορμή για επιβολή περισσότερων φόρων από το κεντρικό κράτος.

Δήμαρχος Πατρέων

Στην ανάγκη για πλήρη αλλαγή του μοντέλου με το οποίο διοικούνται μέχρι σήμερα οι δήμοι αναφέρθηκε ο Ι. Δημαράς, σημειώνοντας ότι «πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο διαχείρισης των δήμων που επηρεάζεται από συνδικαλιστές και εργολάβους και να περάσουμε σε μια δημοτική Αρχή που διαρθρώνει τις υπηρεσίες της με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο σε τομείς όπως η αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών, η εύρυθμη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών, παιδικών σταθμών, η ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Από την άλλη, ο δήμος πρέπει να στηριχθεί στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης, δημιουργώντας ένα σύστημα οργάνωσης και προβολής της ταυτότητάς της προκειμένου να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία».

Δήμαρχος Βόλου

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η οργή της κοινωνίας, που έχει γονατίσει, να μεταστραφεί σε δημιουργική δύναμη, είπε ο Π. Σκοτινιώτης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες τομές στο διοικητικό σύστημα της χώρας και να ενδυναμωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε «φαίνεται ότι πλέον κλείνει ο κύκλος της μνημονιακής πολιτικής και ανοίγει ο κύκλος της εθνικής ανασυγκρότησης. Σ' αυτό τον νέο κύκλο έχει επιδειχθεί αδυναμία να χαραχθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικές πολιτικές»...

Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικές πολιτικές είναι η απομάκρυνση από τα«αδιέξοδα των κομματικών επιλογών» και η ανάδειξη της «δυναμικής γύρω από τους συνδυασμούς»...

Δήμαρχος Ιωαννιτών

Ο κ. Φίλιος επισήμανε ότι η χώρα μπαίνει στη νέα προγραμματική περίοδο (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) που συνιστά μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία. Οι τομείς της ενέργειας, των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, του τουρισμού πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις που μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες ανάπτυξης νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

«Κυβέρνηση και κόμματα είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», υποστήριξε και σημείωσε ότι δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε μέρος του προβλήματος που δημιούργησαν τα κόμματα και η κυβέρνηση, ενώ έπρεπε να είναι μέρος της λύσης...».

_________________
Πηγή: www.tovima.gr
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=576327
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=576519






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου