16 Μαρτίου 2014

Στον Υγρότοπο Βραυρώνας

«Η παράλια ζώνη που απλώνεται στον όρμο της Βραυρώνας, μαζί με την εκβολή του ποταμού Ερασίνου, αποτελούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα» μας πληροφορεί η ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει εκεί.

Και συνεχίζει. «Το χειμώνα και την άνοιξη μεγάλες εκτάσεις της παραλίας πλημμυρίζουν με υφάλμηρο νερό. Μέσα σε αυτές βρίσκουν τροφή πλήθος παρυδάτιων πουλιών, όπως ο Ποταμοσφυριχτής, ο Λασπότρυγγας και ο Καλαμοκανάς».



«Τον χειμώνα πλήθος γλάρων (κρύως Ασημόγλαροι, Καστανοκέφαλοι και Μαυροκέφαλοι) μπορούν να παρατηρηθούν στα αβαθή νερά του όρμου της Βραυρώνας, μαζί με Χειμωνογλάρονα που ψαρεύουν με εντυπωσιακές βουτιές. Τακτικοί επισκέπτες είναι οι ερωδιοί (Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, ακόμη και ο σπάνιος Αργυροτσικνιάς». 



 Λευκοτσικνιάς (φωτογραφίες επάνω και κάτω)


«Στις εκβολές του Ερασίνου, οι Αλκυόνες μπορούν να παρατηρηθούν σχεδόν όλο το χρόνο, εκμεταλλευόμενες την πληθώρα μικρών ψαριών, ενώ το χειμώνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε Νανοβουτηχτάρια αλλά και τα συγγενικά Μαυροβουτηχτάρια».

«Οι περισσότερες εκβολές ποταμών είναι αβαθείς, γεγονός που επιτρέπει την διέίσδυση του φωτός μέχρι τον πυθμένα ενισχύοντας έτσι την τοπική βλάστηση. Οι ιδιαίτερα παραγωγικές περιοχές των εκβολών συνιστούν εύλογα ένα ευνοϊκό βιότοπο για μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών».


Ερασίνος ποταμός (επάνω)
τη συγκεκριμένη φωτογραφία την πήραμε από τη Βικιπαίδεια



Η ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει εκεί, μας τα είπε σχεδόν όλα, έτσι σε μένα δεν έμειναν παρά οι φωτογραφίες και κάτι ακόμη: 

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μόλυνση, πέρα από τα επιτρεπτά όρια, στα νερά του Ερασίνου ποταμού και κατ’ επέκταση στον υγρότοπο και στη θαλάσσια περιοχή. Αιτία; Λέγεται ότι μέρος από τα λύματα και απόβλητα του Αεροδρομίου (κάποια ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα από την Τεχνική Βάση) καταλήγουν στο ρέμα του Ερασίνου. Να σημειωθεί ότι ο Ερασίνος ποταμός, που σχηματίζεται στην περιοχή της Παιανίας από συμβολή ρεμάτων που ρέουν από τον Υμηττό, περνά κοντά από το Αεροδρόμιο. Το θέμα της μόλυνσης είναι σοβαρό. Ελπίζω να διερευνάται από τους αρμόδιους φορείς.



Αρκετά για σήμερα. Ώρα για επιστροφή.


Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant για το afirimeno.com

Πληροφορίες: Ο υγρότοπος Βραυρώνας βρίσκεται ανάμεσα στο ξενοδοχείο Mare Nostrum από τη μια πλευρά (βοριοανατολικά) και στο Ναό της Αρτέμιδας καθώς και το μουσείο από την άλλη πλευρά (Νότιοδυτικά). Δίπλα, σε πολύ μικρή απόσταση περνά ο δρόμος Αρτέμιδας-Μαρκοπούλου (από τη μεριά του ξενοδοχείου) και Μαρκοπούλου-Χαμολιάς (από τη μεριά του Ναού της Αρτέμιδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου