15 Μαρτίου 2014

Ευρωβουλευτές προς Σρέντερ: «Μην ξαναμιλήσεις για την Ουκρανία»

Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Πρασίνων στην Ευρωβουλή ζήτησαν από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου, να μην ξαναμιλήσει δημοσίως για την Ουκρανία. «Του ζήτησαν να κρατήσει για τον εαυτό του τις θέσεις του για την ουκρανική κρίση αλλά η απαίτησή τους δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών» γράφει το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με "Το Βήμα", τ
α δυο αυτά κόμματα (το ΕΛΚ και οι Πράσινοι), που συνήθως έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, κυκλοφόρησαν κοινό ψήφισμα ως μέρος ενός ευρύτερου ψηφίσματος για την Κριμαία που ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο, γράφει το «Spiegel». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λυπάται για τις δηλώσεις του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την κρίση στην Κριμαία και του προτείνει να μην κάνει άλλες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία διότι η σχέση του με την Gazprom, εταιρεία που αποτελεί από τα πιο σημαντικά όργανα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, δημιουργεί σαφή σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει το κοινό ψήφισμα.

Η μετά την καγκελαρία καριέρα του Σρέντερ είναι αμφιλεγόμενη. Ο πρώην καγκελάριος είναι σήμερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nord Stream, της εταιρείας που λειτουργεί τον αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία και που ανήκει κατά μεγάλο μέρος στη Gazprom. Είναι επίσης προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις πρόσφατες δηλώσεις του για την Ουκρανία, ο Σρέντερ κατηγόρησε την ΕΕ ότι σοβαρά λάθη χειρισμού και μια γενική έλλειψη κατανόησης της περιοχής επιδείνωσαν την κρίση στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Zeit» την Κυριακή, ο Σρέντερ είπε ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει καταλάβει ούτε στο ελάχιστο…ότι πρόκειται για μια πολιτιστικά διχασμένη χώρα και δεν μπορεί να χειριστεί την χώρα αυτή με τον τρόπο που το έκανε. Αναρωτιέμαι αν ήταν σωστό να αναγκάσουμε την Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία». Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για τα «αρχικά λάθη» που τροφοδότησαν τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του προς το «Spiegel» τον Φεβρουάριο, ο Σρέντερ είχε κατηγορήσει την ΕΕ για μονομέρεια στην υποστήριξη που παρείχε στην αντιπολίτευση στο Κίεβο.

Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη, ανέβηκαν οι τόνοι για το αν ένα τέτοιο ψήφισμα είναι επιτρεπτό δεδομένου ότι περιορίζει τα δικαιώματα του Σρέντερ. Τελικά το ψήφισμα δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο: καταψηφίστηκε με 208 ψήφους έναντι 167 υπέρ.


Πηγή: www.tovima.gr 15.03.2014
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=577099






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου