13 Μαρτίου 2014

Η «Βικιπαίδεια», ο Κατσανέβας και το «όνειδος»

Το δεύτερο μέρος μιας πρωτότυπης για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά διαμάχης ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και πολιτικό Θεόδωρο Κατσανέβα και έναν χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (Βικιπαίδεια) γράφηκε προχθές στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. 

Αφορμή αποτέλεσε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος ζητούσε τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο μάρτυρας που εξετάστηκε εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατέθεσε ότι η επίκληση της επίμαχης λέξης «όνειδος» έχει προκαλέσει στον ενάγοντα σημαντική βλάβη, καθώς επρόκειτο να πάρει θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα αλλά την έχασε εξαιτίας της αναφοράς στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Από την άλλη πλευρά εξετάστηκε καθηγητής, ο οποίος είναι και ο ίδιος χρήστης της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, επισημαίνοντας ότι η ιστορία ξεκίνησε το έτος 2009 όταν αναρτήθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη αναφορά βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές, από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Ο ίδιος μάρτυρας, εξηγώντας τις βασικές γραμμές της πολιτικής λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, συμπλήρωσε ότι για να αλλάξει μία οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται η επίκληση νέας πηγής.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του για την αντιδικία μεταξύ του καθηγητή και της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Πηγή: www.tanea.gr 12/03/2014. Ολόκληρο το σχετικό άρθρο στο:
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5096130/synexizetai-h-maxh-sta-dikasthria-gia-to-oneidos/

Τι ακριβώς αναφέρει η "Βικιπαίδεια" στη συνέχεια:

Θεόδωρος Κατσανέβας
Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (Αθήνα, 1947) είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ. (1981-1985), Διοικητής του Ι.Κ.Α. (1985-1989) και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθήνας (1989-2004). Για ένα διάστημα ήταν γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, ως σύζυγος της κόρης του Σοφίας. Από τον Μάιο του 2013 είναι πρόεδρος του κόμματος Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων....

Η διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου
Το 1996, λίγο μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, πεθερού του Κατσανέβα, ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1990, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένεια και τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όνομα του Γεωργίου Παπανδρέου και του ίδιου, χαρακτηρισμούς που η Σοφία Κατσανέβα απέδωσε σε τρίτους και όχι στον πατέρα της. Η αναφορά του Παπανδρέου στον γαμπρό του ήταν σε σημείωμα της πρώτης διαθήκης που επρόκειτο «να δοθεί στη δημοσιότητα ως τμήμα της διαθήκης μου όταν εκλείψω». Σε αυτό ο Παπανδρέου αναφερόταν σε έντονο επεισόδιο που είχε γίνει μερικές ημέρες νωρίτερα ανάμεσα στον Κατσανέβα και την επί πολλά χρόνια ιδιαίτερη γραμματέα του Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα, σχετικά με το αρχείο του. Εκεί κατηγορούσε τον Κατσανέβα ότι εμπόδισε με άσχημο τρόπο την Κοκκόλα να μεταφέρει τμήμα του αρχείου στο νέο σπίτι του στην Εκάλη, όπου ζούσε με την τρίτη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη. Στην δεύτερη διαθήκη του το 1993 αναφερόταν σε όσα κατέλιπε στα παιδιά και την σύζυγό του. Ο ίδιος ο Κατσανέβας αμφισβήτησε την γνησιότητα της διαθήκης λέγοντας ότι τέτοιες λέξεις δεν εκφράζουν την μεγαλοψυχία και την ψυχή του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο σέβεται και τιμά. Kάποιοι δικαστικοί υποστήριξαν ότι η διαθήκη ήταν γνήσια αλλά όμως προχρονολογημένη. Το 2003 ο Σπύρος Καρατζαφέρης καταδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε πρώτο βαθμό, σε αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων δραχμών για συκοφαντική δυσφήμηση προς το πρόσωπο του Θεόδωρου Κατσανέβα. Το 1998 ο τότε εκδότης της εφημερίδας «Αθηναϊκή» δημοσίευε καθημερινά τη φωτογραφία του βουλευτή με το χαρακτηρισμό «όνειδος», ο οποίος παρέπεμπε στη σχετική αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου για τον γαμπρό του.

Πηγή: http://el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Απορρίφθηκε τη Δευτέρα (1.9.2014), από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Θεόδωρος Κατσανέβας κατά συντάκτη της Βικιπαίδειας επειδή είχε γράψει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τον αποκαλούσε «όνειδος».
    Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι «από την απλή αντιπαραβολή των δύο αυτών κειμένων (διαθήκη Ανδρέα Παπανδρέου και Λήμμα ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) προκύπτει ότι η ανάρτηση στη Βικιπαίδεια δεν διαφοροποιείται κατά περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω διαθήκη. Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αναλήθειας της καταχώρησης, αλλά ούτε και η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του αιτούντος»
    Πηγή: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5154655/aporrifthhke-h-prosfygh-katsaneba-kata-wikipedia-gia-to-oneidos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή