25 Μαρτίου 2014

Αίγυπτος: 528 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο

Δικαστήριο της Μίνια στη νότια Αίγυπτο ανακοίνωσε την Δευτέρα την ενοχή και την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών 528 κατηγορούμενων, υποστηρικτών του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, για συμμετοχή τους σε ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της πόλης τον περασμένο Αύγουστο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών.

Το δικαστήριο αθώωσε 16 κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες μόνο οι 135 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ειδικοί σε νομικά θέματα αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν είναι οριστική ούτε καν σε πρώτο βαθμό και εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί ή να μειωθούν οι ποινές καθώς το δικαστήριο δεν σεβάστηκε ούτε τη διαδικασία ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της υπεράσπισης.

Στο μεταξύ όμως σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στο ίδιο δικαστήριο και ενώπιον του ίδιου δικαστή οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, περίπου 700 υποστηρικτές του Μόρσι, μεταξύ αυτών και ο πνευματικός καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων αποφάσεων για καταδίκη σε θάνατο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

____________
Πηγή: ethnos.gr 25.03.2014
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63982617

2 σχόλια:

  1. Από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι, στις 2 Ιουλίου, 1.400 υποστηρικτές του έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν φυλακισθεί κατά την επιχείρηση καταστολής που ακολούθησε. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Τελικά ήταν "επανάσταση" ή πραξικόπημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά την έντονη αντίδραση από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την καταδίκη σε θάνατο, μερικές μέρες πριν, 528 ατόμων (και τις "χλιαρές" επικρίσεις των δυτικών κυβερνήσεων), δύο ακόμη άτομα (υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι) καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο από Αιγυπτιακό δικαστήριο για τα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει πέρυσι στην Αλεξάνδρεια. Και έπεται συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή