17 Μαρτίου 2014

Αποσύρει τα λεφτά της η Ρωσία από τις ΗΠΑ;

Bloomberg Businessweek
Του Peter Coy
αναδημοσίευση από το capital.gr

Υπάρχουν περιστασιακές ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει αποσύρει πάγια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων από λογαριασμό στην Federal Reserve των ΗΠΑ, πιθανότατα για να αποφύγει ενδεχόμενο «πάγωμά» τους σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Federal Reserve κατέχει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που φυλάσσονται για λογαριασμό των ξένων κεντρικών τραπεζών και άλλων επίσημων οργάνων. Το παρακάτω γράφημα του Bloomberg απεικονίζει την πιο απότομη συρρίκνωση της θεματοφυλακής χρεογράφων της Fed από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 2002. Πρόκειται για μια μείωση κατά 105 δισ. δολάρια ή κατά 3,5%, από τις 5 έως τις 12 Μαρτίου (όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Fed).

Bloomberg

Η Fed δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πελάτες των υπηρεσιών θεματοφυλακής. Μίλησα με τον Marc Chandler, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman, ο οποίος υποπτεύεται πως για ένα μεγάλο μέρος της μείωσης ευθύνονται οι ρωσικοί λογαριασμοί. «Συμβαίνει απλά για να αποφύγουν το πάγωμα», λέει ο Chandler και όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις ΗΠΑ. Ο ίδιος προσθέτει: «Δεν αφήνεις την πολιτική σου να σου υπαγορεύσει αυτές τις αποφάσεις».

Σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Chandler έγραψε: «Το σκεπτικό τώρα είναι πως η Ρωσία βρίσκεται προ των πυλών για τον επόμενο γύρο των κυρώσεων». Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Το 1957, η Ρωσία μετακίνησε δολάρια από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο, από φόβο μήπως οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, το γεγονός αυτό γέννησε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως η αγορά ευρωδολαρίων –αποτιμημένα σε δολάρια πάγια που συγκεντρώνονται κάπου εκτός αμερικανικών συνόρων.

Η Susanne Walker του Bloomberg ανέφερε ότι ο Chandler δεν είναι ο μόνος που βλέπει τη Ρωσία πίσω από τη μεγάλη μείωση των χρεογράφων θεματοφυλακής της Fed. Επικαλείται την Wrightson ICAP: «Οι εντεινόμενες συζητήσεις για κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία δίνει κάθε λόγο στη Ρωσία να μετακινήσει αυτές τις συμμετοχές σε έναν off-shore θεματοφύλακα».

Ο Chandler υποψιάζεται ότι η Ρωσία δεν πούλησε τα κρατικά ομόλογα, αλλά τα μετέφερε κάπου μακριά από τις αρχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έως το Δεκέμβριο, η Ρωσία διακρατούσε ομόλογα αξίας 139 δισ. δολαρίων, όντας η ένατη μεγαλύτερη χώρα-κάτοχος, με ποσό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνόλου.

____________
Πηγή: www.capital.gr 17.3.2014
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1976286

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου