30 Ιουνίου 2013

Κροατία: Από σήμερα έγινε το 28ο μέλος της ΕΕ

Η Κροατία αποτελεί πλέον, από τα ξημερώματα της Κυριακής, το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σημαίες της Ε.Ε. κυμάτιζαν στη κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το γεγονός.

Πολλοί όμως είναι επιφυλακτικοί. Η ένταξη γίνεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόσο για την Κροατία που έχει να αντιμετωπίσει ανεργία που υπερβαίνει το 20% και πέμπτη χρονιά ύφεσης, όσο και για την ΕΕ που δεν έχει ξεπεράσει εντελώς την δική της κρίση.

Η Κροατία έγινε μέλος της Ε.Ε. δύο δεκαετίες μετά, αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία. Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις επτά χώρες που συγκροτήθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σημειώνεται ότι η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία. Όμως οι άλλες τέσσερις χώρες (Βοσνία, Μαυτοβούνιο, πΓΔΜ και το Κόσοβο) αν και επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ, δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια.

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου