1 Αυγούστου 2014

Οι επικίνδυνες δυνατότητες των hedge funds

Τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτουν και επιλεκτικά κάνουν χρήση τα λεγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ή κατά άλλους τα "κοράκια", τα "αρπακτικά" κλπ, κατέδειξε ότι για μια φορά ακόμη η περίπτωση της πρόσφατης "επιλεκτικής χρεοκοπίας" (selective default) της Αργεντινής. Ακόμη και για μια "χούφτα δολάρια" μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα στη χρεοκοπία.

Δυο αποσπάσματα από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον έγκυρο διεθνή τύπο αυτές τις μέρες είναι χαρακτηριστικά:

Από τον Economist σε άρθρο που δημοσίευσε η Καθημερινή με τίτλο "Ο αντίκτυπος μιας πτώχευσης", μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Χθες (Τετάρτη) τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία μέσα στην οποία έπρεπε να έχει βρει η Αργεντινή με ποιον τρόπο θα αποφύγει μια ακόμη στάση πληρωμών, την όγδοη της ιστορίας της. Η περιπέτεια που την έχει οδηγήσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα άρχισε το 2001 και βέβαια με τη στάση πληρωμών που κήρυξε τότε η χώρα. Οι περισσότεροι από τους πιστωτές της δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλους τίτλους στις δύο αναδιαρθρώσεις που έγιναν το 2005 και το 2010. Ορισμένοι πιστωτές, όμως, καθοδηγούμενοι από το ισχυρό hedge fund NML Capital, πήραν άλλο δρόμο. Αγόρασαν μαζικά τα πάμφθηνα ομόλογα της Αργεντινής μετά την πτώχευσή της, με σκοπό να κυνηγήσουν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας συν τους τόκους με προσφυγές στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, στης οποίας το δίκαιο υπάγονταν τα αρχικά ομόλογα.
Η παρατεταμένη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε εξώθησε την Αργεντινή στα όρια μιας ακόμη στάσης πληρωμών. Το 2012 ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα απαγόρευσε στην Αργεντινή να πληρώσει όσους πιστωτές διακρατούσαν πλέον τα νέα ομόλογα αν δεν καταβάλει πρώτα στο NML όσα θέλει. Ο δικαστής επικαλέστηκε πρόβλεψη της συμφωνίας των αρχικών ομολόγων που υπαγορεύει ίση μεταχείριση όλων των ομολογιούχων. Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση της Αργεντινής, με αποτέλεσμα να παραμένει σε ισχύ η απόφαση του δικαστή Γκρίεζα ...
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778338/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/o-antiktypos--mias-ptwxeyshs

Από το businessweek σε άρθρο της Sheelah Kolhatkar που δημοσιεύει το capital.gr με τίτλο Τρεις σκέψεις για τη χρεοκοπία της Αργεντινής , σημειώνεται:

Αυτό που παραβλέπουν πολλοί είναι ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο με εκτεταμένες παγκόσμιες συνέπειες. Θα αποδείξει ότι μια μικρή χούφτα hedge funds έχει τη δύναμη να ανατρέψει τη δυνατότητα των χωρών σε όλο τον κόσμο να δανείζονται χρήματα και να επαναδιαπραγματεύονται τους όρους των δανείων τους, εφόσον μαστίζονται από οικονομική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη πόσες χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και αλλού, βρίσκονται υπό τον έλεγχο διεφθαρμένων καθεστώτων που ενδέχεται να δανείζονται κεφάλαια μόνο για να επιβαρύνουν τους πολίτες με παραλυτικό χρέος, αυτή κρίνεται ως ανησυχητική εξέλιξη.
Πηγή: 
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2077343

Και κάτι ακόμη: Πρόθυμα στηρίγματα, σε όλες τις συνιστώσες της εξουσίας (μη εξαιρουμένης και της δικαστικής), που θα δώσουν χείρα βοήθειας στα εν λόγω hedge funds, πάντα και παντού θα υπάρχουν... 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου