24 Νοεμβρίου 2015

Θυμός και κρίσιμα ερωτήματα Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τους Τούρκους

Για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 από την Τουρκία, το πρωί της Τρίτης, στα σύνορα με την Συρία.

Εμφανώς θυμωμένος, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη ενώ πετούσε στον συριακό και όχι τον τουρκικό εναέριο χώρο, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. «Οι πιλότοι μας δεν ήταν απειλή» τόνισε. Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην kathimerini.gr:

«Το γεγονός αυτό είναι εκτός του κανονικού πλαισίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ασφαλώς ο στρατός μας δίνει ηρωική μάχη κατά των τρομοκρατών, αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά την οποία διεξήγαγαν συνεργοί τρομοκρατών, δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε: «το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από το συριακό έδαφος από πύραυλο αέρος-αέρος από τουρκικό F16. Κατέπεσε σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πως «ούτε οι πιλότοι μας ούτε τα μαχητικά αεροσκάφη απείλησαν την Τουρκία, αυτό είναι προφανές. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές της Λατάκκειας, όπου έχουν εγκατασταθεί αντάρτες, κυρίως από τη Ρωσία. Οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους, φροντίζοντας να μην επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στη Ρωσία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες.

Τέλος ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέχεις. «Θα αναλύσουμε τα πάντα. Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε την Τουρκία σαν μια φιλική προς τη Ρωσία χώρα. Δεν ξέρω ποιος επωφελείται από αυτό που συνέβη σήμερα, σίγουρα όχι εμείς. Αντί να έρθει αμέσως σε επαφή μαζί μας η τουρκική πλευρά, από όσο γνωρίζουμε, απευθύνθηκε κατευθείαν στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το θέμα σαν να επρόκειτο για κατάρριψη δικού τους αεροσκάφους από εμάς κι όχι δικού μας. Θέλουν να βάλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τον ISIS; Καταλαβαίνω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα σε κάποιες περιοχές και εμείς το σεβόμασταν πάντα αυτό, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν το σημερινό να συμβαίνουν. Και βέβαια ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει τον κοινό εχθρό». 

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέμεινε ότι η Τουρκία "έχει δικαίωμα να ανταποκρίνεται στις παραβιάσεις του εθνικού εανέριου χώρου της" και να προασπίζεται τα σύνορά της. Η Τουρκία πιστεύει ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατερρίφθη κοντά στα σύνορά της με τη Συρία σήμερα είναι ακόμη ζωντανοί και εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα.

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος. Πηγή: www.tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τις κατηγορίες Πούτιν «για πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» και τη δήλωση Μεντβέντεφ για «ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κάνει λόγο για προσχεδιασμένη πρόκληση πίσω από την κατάρριψη του SU-24. Πηγή: www.in.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή