28 Δεκεμβρίου 2015

AFP: Πρόσωπο της χρονιάς η Μέρκελ. Στη λίστα Τσίπρας και Βαρουφάκης

«Πρόσωπο της χρονιάς» αναδείχτηκε και από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια του 2015 δέχτηκε τόσο επαίνους όσο και επικρίσεις. Την περασμένη χρονιά, η Γηραιά Ήπειρος βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ελληνική οικονομική κρίση, τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και μια ιστορική εισροή προσφύγων και μεταναστών. «Η Μέρκελ ήταν στη μέση, ξανά και ξανά» γράφει χαρακτηριστικά το AFP.

Σε καιρούς αβεβαιότητας και διχασμού στην Ευρώπη, η πραγματίστρια κβαντική μηχανικός που οι Γερμανοί αποκαλούν «μαμά» διακήρυττε την οικονομική ακεραιότητα αλλά και την ανθρωπιά, λαμβάνοντας συχνά μεικτές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους. «Το 2015 ήταν ένας απίστευτος χρόνος, δύσκολος να κατανοηθεί» δήλωσε η 61χρονη καγκελάριος κατά τη διάρκεια ομιλίας της τον Δεκέμβριο. Παρότι γνώριζε ότι η απόφασή της να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες θα επηρεάσει τη δημοτικότητά της, η κ. Μέρκελ δεν παρέκλινε από την πολιτική της.

Στη δεύτερη βρέθηκε Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώτος το 2014, ενώ τρίτος κατετάγη ο Πάπας Φραγκίσκος.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι κάτοικοι του Παρισιού, οι οποίοι δεν νικήθηκαν από τον φόβο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Charlie Hebdo αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου.

Στην πέμπτη θέση της λίστας του AFP βρίσκεται ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, στην έκτη η Αούνγκ Σαν Σου της Μιανμάρ στην έβδομη ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και δυνητικά διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τράμπ. 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονται στην όγδοη θέση αφού, όπως τονίζεται, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

Στην ένατη θέση το AFP τοποθετεί τον Σεπ Μπλάτερ, έκπτωτο πρόεδρο της FIFΑ, ενώ την τελευταία θέση μοιράζονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

Πηγές: www.ethnos.gr και www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου