29 Δεκεμβρίου 2015

Δέκα Έλληνες επιχειρηματίες που ξεχώρισαν το 2015

Τους δέκα επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, που ανέλαβαν τολμηρές πρωτοβουλίες προχωρώντας σε μια σειρά από επενδύσεις, παρά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, ξεχώρισε η «Ημερησία» τη χρονιά που φεύγει. Μια συνοπτική παρουσίαση στη συνέχεια: 

Μιχάλης Τσαμάζ, ΟΤΕ. «Θέτει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του Οργανισμού». 
Σε μία από τις παραγωγικότερες χρονιές για τον ΟΤΕ εξελίχθηκε το 2015. Ο Οργανισμός υπό την καθοδήγηση του κ. Τσαμάζ (φωτογραφία επάνω αριστερά) κατάφερε να διατηρήσει τα οικονομικά αποτελέσματα σε ικανοποιητικά επίπεδα και να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Παράλληλα έθεσε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του ομίλου, με την ενοποίηση εταιρικής εικόνας για όλα τα προϊόντα σταθερής, κινητής και internet υπό την «ομπρέλα» της Cosmote δημιουργώντας νέα δυναμική για τον όμιλο.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Chipita. «Πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και στις αντιξοότητες».
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, πήρε την απόφαση να επαναφέρει την έδρα της Chipita από την Κύπρο στην Ελλάδα, όταν εγχώριες και ξένες πολυεθνικές εγκατέλειπαν τη χώρα... Επεκτάθηκε και στον πρωτογενή τομέα της χώρας, όπου σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στον τομέα της παραγωγής τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας μέσω της Wonderplant, με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών σε ποσοστό 30%.

Ευτύχιος Βασιλάκης, Aegean. «Οδηγεί την Aegean ακόμη πιο ψηλά με νέες επενδύσεις». 
Προς νέο ιστορικό υψηλό οδεύει η Aegean, η οποία αναμένεται να μεταφέρει το 2015 συνολικά 11,6 εκατομμύρια επιβάτες. Η επιλογή του κ. Ε. Βασιλάκη να επενδύσει στην ενίσχυση του στόλου με νέα αεροσκάφη και η αύξηση των θέσεων απεδείχθη αποτελεσματική, ενώ για τη νέα χρονιά προβλέπεται η προσφορά 16,2 εκατ. διαθέσιμων θέσεων και 111 προορισμών εξωτερικού σε 45 χώρες. Με βάση τον προγραμματισμό στο δίκτυο πτήσεων της Aegean θα προστεθούν έξι νέες χώρες, ενώ έως την άνοιξη θα παραληφθούν τρία νέα αεροσκάφη. 

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Μυτιληναίος. «Περισσότερη εξωστρέφεια, για μεγαλύτερα έσοδα». 
Ο όμιλος διατήρησε την ανάπτυξή του σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο Ευάγγ. Μυτιληναίος προσάρμοσε έγκαιρα τη στρατηγική στις ασφυκτικές συνθήκες που δημιούργησαν τα capital controls ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια χάρη στην έντονη εξωστρέφεια. Στοχεύει στην ενδυνάμωση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές. 

Γεράσιμος Σκλαβενίτης, Σκλαβενίτης. «Πρώτη φορά... εκτός Αττικής». 
Παρότι η συμφωνία με τον «Βερόπουλο» είχε άδοξο τέλος, ο επικεφαλής της «Σκλαβενίτης» βρέθηκε στο προσκήνιο και για έναν ακόμη λόγο: την ιστορική απόφαση να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της αλυσίδας κατάστημα εκτός Αττικής, στην Κόρινθο. Επιπλέον, έκλεισε δύο ακόμη εξαγορές (Μakro και «Χαλκιαδάκης») που ήταν σε εκκρεμότητα. 

Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO. «Στα σκαριά εθνικός πρωταθλητής».  
Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς. Εγκαταλείποντας το χαμηλό προφίλ και τη στρατηγική της συντηρητικής ανάπτυξης, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου deal στη σύγχρονη ιστορία του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων. Η εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος αναμένεται να δημιουργήσει έναν εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Απομένει η τυπική έγκριση της συμφωνίας από τις τράπεζες.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τιτάν. «Παρελθόν τα δύσκολα χάρη στην εξωστρέφεια». 
Τους «κραδασμούς» που έχει προκαλέσει η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας έχει καταφέρει να απορροφήσει με αρκετή επιτυχία ο όμιλος Τιτάν χάρη στην εξωστρέφειά της. Η διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παπαλεξόπουλο επένδυσε στις διεθνείς αγορές και πόνταρε στην ανάκαμψη της αμερικάνικης αγοράς, απόφαση που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. 

Γιάννης Χήτος, Green Cola. «Ένα κεφάλαιο έκλεισε, ένα νέο ξεκίνησε». 
Πριν από μερικά χρόνια ήταν η Fix Hellas. Φέτος είναι η Green Cola. Ο κ. Γιάννης Χήτος, μετά την πώληση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg, απέκτησε το 25% της ανερχόμενης βιομηχανίας αναψυκτικών Green Cola (της οικογένειας Βενιέρη) και παράλληλα ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Πιστεύει ότι τα προϊόντα της εταιρείας έχουν προοπτικές τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας. 

Βασίλης Κάτσος, Pharmathen. «Γύρισε σελίδα στην ιστορία της εταιρείας». 
Άνοιξε τον δρόμο στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Pharmathen. Η καταρχήν συμφωνία με τον επενδυτικό κολοσσό της BC Partners θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού φαρμακευτικού ομίλου. Ο κ. Κάτσος και η οικογένειά του θα διατηρήσουν ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ θα έχουν λόγο και στη διοίκησή της.

Κυριάκος Σαράντης, Γρ. Σαράντης. «Μπαράζ εξαγορών με στόχο την ανάπτυξη». 
Απανωτές εξαγορές εταιρειών αλλά και προϊόντων, προκειμένου να ενισχύσει και να ενδυναμώσει το χαρτοφυλάκιο της υλοποίησε η Γρ. Σαράντης. Ανακοίνωσε την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak. Είχαν προηγηθεί οι εξαγορές των προϊόντων Noxzema και του σήματος AVA στην Ελλάδα. 

Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου