20 Δεκεμβρίου 2015

Κ. Σημίτης: Διαμόρφωση της Κεντροαριστεράς με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες...» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Athens Voice με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του «Δρόμοι ζωής».

Ορισμένα αποσπάσματα από την συνέντευξη αυτή στη συνέχεια:

Κάποιοι σας χρεώνουν ότι η ένταξή μας στην ΟΝΕ ήταν προβληματική γιατί μπήκαμε χωρίς την απαιτούμενη θεσμική προετοιμασία. Με την εμπειρία που έχετε τώρα θα κάνατε κάτι διαφορετικά;
"Πρόκειται για ένα ανόητο επιχείρημα. Η Ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει «περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς»... Από τη στιγμή που προχώρησε γοργά στην Ε.Ε. το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μη συναντήσει αργότερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή της. Βλέπαμε τότε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν ήδη μέλη της Ευρωζώνης και αποκτούσαν απέναντί μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ότι θα περιθωριοποιούμαστε πολιτικά μη συμμετέχοντες, ότι οι οικονομικές επιδόσεις μας την περίοδο 1996-2000 ήταν καλές και δικαιολογούσαν την ένταξη. Έπρεπε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Η άποψη ότι αν γινόμαστε μέλη μετά από μερικά χρόνια θα ήταν όλα καλύτερα γιατί θα είχαμε διορθώσει πολλά στραβά παραβλέπει την πραγματικότητα. Ποιοι θα διόρθωναν μετά το 2004 τις αδυναμίες μας; Οι κυβερνήσεις που αύξησαν τα ελλείμματα; Που δεν εφάρμοζαν τους κοινοτικούς κανόνες (βλ. τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις Χατζηγάκη); Που δανείστηκαν αλόγιστα;"

Αναφερθήκατε στην απάντησή σας αλλά και σε άλλες τοποθετήσεις σας σε πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούν να σας αντιτείνουν ότι όλα αυτά είναι παρελθόν. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση τώρα. 
"Με τη νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, που παραμένουν εξοργιστικά υψηλές για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του. Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό".

Βλέπουμε πάλι ζυμώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ποιος/ποιοι μπορούν να διατυπώσουν μια συνολική πρόταση που θα είχε φρεσκάδα και γνησιότητα; 
"Θα σας πω ό,τι λέω στους συνομιλητές μου εδώ και χρόνια: ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες. Πρέπει να ξεφύγουμε τόσο από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες όσο και από τους μεσσιανισμούς. Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος".

Μια πρόβλεψη για το μέλλον; Θα βγούμε από το φαύλο κύκλο της κρίσης;
"Προβλέψεις δεν είναι δυνατές. Η κυβέρνηση πέτυχε να περιπλέξει τόσο τα προβλήματα ώστε η τύχη μας εξαρτάται πια από διάφορους παράγοντες που ελάχιστα μπορούμε να επηρεάσουμε: από τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων κρατών της Ε.Ε., από το μεταναστευτικό, από τη γενικότερη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της σχεδόν αποκλειστικά στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και στην ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχει θέσει δηλαδή σε κίνηση τους μηχανισμούς κυριαρχίας της και επιβολής των επιδιώξεών της. Δεν αναζητά τρόπους κοινής προσπάθειας για την υπέρβαση της υστέρησης. Χωρίς κοινή προσπάθεια όμως λύση δεν θα υπάρξει". 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο: 
www.athensvoice.gr 18.12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου