29 Δεκεμβρίου 2015

Stratfor: Η κοινωνική αναταραχή, η βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αντιμέτωπη με δύο βασικά προβλήματα, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, υποστηρίζει το Stratfor στις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. 

Όπως αναφέρει το Stratfor, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα χρονιά αναιμικής ανάπτυξης και εξαιρετικά υψηλής ανεργίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε διαδηλώσεις αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που θα επιβραδύνει την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του γεωστρατηγικού think tank, μια κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πολύ ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση πέσει, να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνεργασίας που θα είναι σε θέση να εγκρίνει νομοσχέδια.

Με βάση την ανάλυση του Stratfor, η βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016 θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους. Μια επανάληψη της κρίσης του 2015 δεν φαίνεται πιθανή, γιατί η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα λήξεων ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι χαμηλότερος από ότι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016.

«Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πολύ δρόμο για να επιλυθούν. Αν ενισχυθεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά από τους πολίτες και στην συνέχεια από την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε τροχιά για μια ακόμα αναπόφευκτη σύγκρουση με τους πιστωτές της» προβλέπει το Stratfor. 

Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου