30 Δεκεμβρίου 2015

Προτάσεις ΣΕΒ προς την Κυβέρνηση για την ενθάρρυνση των επενδύσεων

Με το βασικό μήνυμα ότι «ο μετασχηματισμός της χώρας μας σε μια ανοικτή, εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία απαιτεί την άμεση κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, που θα προκύψουν μόνο με τη ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων δημοσίων πολιτικών» ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας απέστειλε επιστολή στον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Δραγασάκη, στον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις επενδύσεις κ. Νίκο Παππά και στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ, για να εξισορροπήσουμε την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δις ευρώ μέχρι το 2022. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά μέχρι σήμερα οι επενδυτικοί νόμοι, οι επιδοτήσεις όπως και τα κίνητρα που έχουν ενσωματώσει οι φορολογικοί κώδικες είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό περιβάλλον και τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε., ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει και να εισηγηθεί προς την Κυβέρνηση μία ριζικά διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης επενδύσεων, που είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και στοχεύει στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων.

Ως πρώτο μέτρο, ο ΣΕΒ προτείνει την άρση σειράς φορολογικών αντικινήτρων για την αντίστροφη του επενδυτικού κλίματος, όπως είναι ο φορολογικός έλεγχος όλων των ανελέγκτων χρήσεων με την εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού και η σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Μόνο από αυτά τα δύο μέτρα πολιτικής ο ΣΕΒ εκτιμά ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν να ενισχυθούν από 650 εκ. € έως 850εκ € σε ετήσια βάση. Επίσης, αναγκαία και κρίσιμη θεωρείται η επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής. 

Στον πυρήνα των προτάσεων του ΣΕΒ, για την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, βρίσκονται δύο προτάσεις που αφορούν στην εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και στην ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α., όπου προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις >€100εκ ή/και για >1000 νέες προσλήψεις. 

Στο πακέτο προτάσεων που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η δημιουργία μονάδων «κοινών υπηρεσιών – (shared services)», οι επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία με μια ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων καθώς και ο οριζόντιος εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών μέσα από μια νέα ενεργητική φορολογική λογική, που μετατρέπει τις οικονομικές ζημίες σε αναπτυξιακό μοχλό με τη δυνατότητα μεταφοράς τους, για 12 έτη μέχρι του 70% των κερδών (έναντι 5 ετών σήμερα), όπως συμβαίνει, ήδη, στην Πορτογαλία.

Τέλος, ο ΣΕΒ θέτει ακόμη ως προτεραιότητα την εφαρμογή γρήγορων και διάφανων διαδικασιών ένταξης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων ενώ προτείνει για τον αποτελεσματικό συντονισμό της δημόσιας χρηματοδότησης τη δημιουργία ανεξάρτητου συντονιστικού μηχανισμού αξιοποίησης πόρων μείγματος ανακυκλούμενων εργαλείων (π.χ., δάνεια επιμερισμού κινδύνου, εγγυήσεις, factoring, συν-επενδύσεις, ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, microfinance, κ.τλ.), κυρίως σε μΜΕ.

Με την πεποίθηση ότι απαιτείται δραστική βελτίωση σε όλα τα μέτωπα που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΕΒ θα πυκνώσει τις παρεμβάσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Πηγή: www.sev.org.gr Δελτίο Τύπου 29.12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου