21 Δεκεμβρίου 2015

Deutsche Welle: 2015, η χρονιά των προσφύγων

Το δύσκολο ταξίδι προς την Ελλάδα. Από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου κι από εκεί σιγά - σιγά προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτή είναι η πολυπόθητη διαδρομή για τους περισσότερους πρόσφυγες, οι οποίοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους,
έχουν ως απώτερο στόχο να φθάσουν ως επί το πλείστον στη Γερμανία και τη Σουηδία. Το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύθηκε ανεξίτηλα από την προσφυγική κρίση.

Η σκοτεινή Μεσόγειος. Οι θαλάσσιες διαδρομές ανά τη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Οι ειδήσεις για σαπιοκάραβα που ανατρέπονται καταμεσής του πελάγους γεμίζουν καθημερινά τις σελίδες ευρωπαϊκών εφημερίδων. Αυτός ο πατέρας με τα παιδιά του στάθηκαν τυχεροί. Σώθηκαν από έναν ψαρά στα ανοιχτά της Λέσβου. 

Η εικόνα που συντάραξε τον κόσμο. Ο μικρός Αϋλάν Κούρντι δεν κατάφερε να επιζήσει. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του ένα μεγάλο ταξίδι μέσω του Αιγαίου. Η εικόνα του νεκρού Αϋλάν σε μια αμμουδιά έξω από το Μπόντρουμ συντάραξε τον κόσμο κατακλύζοντας τα πρωτοσέλιδα του τύπου παγκοσμίως.

Το απόλυτο χάος. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Κω. Μια νέα οδύσσεια ξεκινούσε εκεί. Δεδομένου ότι η καταγραφή των προσφύγων δεν μπορούσε να γίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά μόνο στον τόπο της πρώτης άφιξης, χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν το καλοκαίρι εγκλωβισμένοι στην Κω υπό αντίξοες καιρικές και υγειονομικές συνθήκες. 

Έκτακτες συνθήκες. Λόγω των κακών συνθηκών και των ελλιπών υποδομών στην Κω σύντομα άρχισαν οι ταραχές. Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση οι ελληνικές αρχές ναύλωσαν ένα ειδικό πλοίο για πρόσφυγες. 2500 άνθρωποι βρήκαν εκεί προσωρινό καταφύγιο. 

Το δίλημμα της Ευρώπης. Προς τα τέλη του καλοκαιριού ξεκινά το δράμα των προσφύγων στα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ. Τίθενται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τη λεγόμενη «βαλκανική οδό», οι γονείς χωρίζονται από τα παιδιά τους. Ο φωτογράφος Γκεόργκι Λικόβσκι καταγράφει μέσα από τον φακό του σκηνές απόγνωσης. Η φωτογραφία τιμήθηκε από τη UNICEF ως εικόνα της χρονιάς. 

Η κίνηση Μέρκελ - Φάιμαν. Στις 5 Σεπτεμβρίου μια πολιτική απόφαση ανοίγει το δρόμο προς τη δυτική Ευρώπη. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μαζί με τον αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν αποφασίζουν να δώσων το «πράσινο φως» με σύντομες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε χιλιάδες πρόσφυγες. Ειδικά τρένα με πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά σε Βιέννη και Μόναχο. 

Πρόσφυγες καλώς ήρθατε! Μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφτασαν στο Μόναχο 20.000 πρόσφυγες. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μέλη ΜΚΟ και απλοί πολίτες υποδέχονταν τους πρόσφυγες με φαγητό και είδη ένδυσης. 

Μέρκελ: «Θα τα καταφέρουμε». Την ώρα που πρόσφυγες επευφημούσαν την καγκελάριο Μέρκελ για την γενναία απόφασή της να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα, η ίδια συνταντούσε την έντονη δυσαρέσκεια πολιτικών κύκλων. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δεν άλλαξε πορεία πλεύσης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Θα τα καταφέρουμε» δήλωσε μάλιστα εμφατικά, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της. 

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Τέλη Σεπτεμβρίου η γερμανική αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα τη ζωγραφιά που ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία έδωσε σε έναν αστυνομικό στο Πάσαου. Αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη φρίκη που άφησε πίσω του στη Συρία αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Περιπέτειες δίχως τέλος. Κι ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης παραμένη τεταμένη. Στη φωτογραφία μια διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας και πΓΔΜ. Στο μεταξύ δύσκολος διαγράφεται ο χειμώνας και για τους πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Συνολικά το 2016 η ΕΕ αναμένει άλλα 3 εκατομ. πρόσφυγες.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου