22 Δεκεμβρίου 2015

Η θερμότερη χρονιά της ιστορίας το 2015

Το 2015 ο υδράργυρος χτύπησε συχνά κόκκινο. Ακόμη και στη Γερμανία μετρήθηκαν φέτος έως και 40,3 βαθμοί Κελσίου. Το 2015 θα είναι μάλλον η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών στον πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Deutsche Welle.

Εννέα μήνες του 2015 έχουν σπάσει μέχρι στιγμής τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών: ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA), το Νοέμβριο η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2013. Ο Νοέμβριος ήταν έτσι ο θερμότερος μήνας από το 1880, από την εποχή δηλαδή που τηρούνται αρχεία καταγραφής θερμοκρασιών. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα το 2015 αναμένεται να γίνει η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών. Για να χάσει το «ρεκόρ» αυτό η τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, θα πρέπει η θερμοκρασία του τρέχοντος μήνα να είναι τουλάχιστον κατά 0,81 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τον μέσο όρο του μηνός. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 0,24 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με τον πιο κρύο Δεκέμβριο, το 1916.

Προηγουμένως και η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας στη Γενεύη εκτίμησε ότι μετά το 2014 και το 2015 θα σπάσει το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Η μέση θερμοκρασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα είναι για πρώτη φορά κατά έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Βασικότεροι λόγοι αυτής της εξέλιξης είναι η κλιματική αλλαγή που με τη σειρά της οφείλεται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Την κατάσταση επιδεινώνει όμως την ίδια ώρα και το μετεωρολογικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο...

Μπορεί στην πρόσφατη Διάσκεψη για το Κλίμα οι 195 συμμετέχουσες χώρες να συμφώνησαν στον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δυο βαθμούς Κελσίου, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: Deutsche Welle 
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1HQ1R 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου