21 Δεκεμβρίου 2015

DW: Ο γρίφος της ελληνικής οικονομίας το 2016

Ύφεσης συνέχεια ή ιστορική αλλαγή σελίδας με σταθεροποίηση και επιστροφή στην ανάπτυξη; Αντικρουόμενες παραμένουν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούγονται τόσο ετερόκλητες προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της. Οι αισιόδοξοι βλέπουν σταθεροποίηση, ευνοϊκό πλαίσιο για επενδύσεις και στο βάθος «ποσοτική χαλάρωση», αλλά και διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, ίσως και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται επιπλέον μέτρα λιτότητας, επενδυτική αναιμία, πολιτική αστάθεια και στο βάθος νέο κίνδυνο Grexit. 


Για τον Μίλτο Κύρκο, ευρωβουλευτή με Το Ποτάμι, η απομείωση χρέους δεν θα είναι το «κούρεμα» που υποσχόταν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία ρύθμιση που ούτως ή άλλως θα γινόταν με βάση τα συμπεφωνημένα του 2012. Αλλά και αυτή ακόμη η ρύθμιση δεν αρκεί για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Όταν το επιχειρηματικό πλαίσιο καταρρέει, όταν συζητάμε για περαιτέρω αύξηση εισφορών που θα οδηγήσει σε μαύρη εργασία, όταν συζητάμε για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας που θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να φύγουν στο τέλος του χρόνου από την Ελλάδα, αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Το να μιλήσουμε από τώρα για τα επιτόκια που θα πληρώνουμε μετά το 2022 είναι σημαντικό και πρέπει να το κάνουμε, αλλά μήπως θα έπρεπε να δούμε πώς θα ανοίξουν θέσεις εργασίας μέσα στο 2016;» 

Ένας από τους «αισιόδοξους» είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. «Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Deutsche Welle και το αιτιολογεί ως εξής: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν και της Τράπεζας της Ελλάδας λένε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2017 και το 2018 θα είναι χρονιές με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα πασχίζει το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από την επιτροπεία. Εκτιμώ ότι στο πρώτο δίμηνο του 2016 θα έχουμε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έναρξη της συζήτησης και επισήμως- γιατί ανεπίσημα ήδη γίνεται- για την απομείωση του χρέους».

Κοινή παραδοχή αποτελεί πάντως ότι, και αν ακόμη ολοκληρωθεί εγκαίρως- δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2016- η πρώτη αξιολόγηση στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, η ρύθμιση για το χρέος θα είναι ανέφικτη χωρίς τελική συμφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο» των δανειστών. Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι θέλουν μεν την αυστηρότητα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, αλλά δεν ικανοποιούν το αίτημά του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Όμως μία τόσο «επιλεκτική» συνεργασία με το ΔΝΤ θα ήταν αναποτελεσματική, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Ζητούμενο παραμένει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής. Μπορεί να βρεθεί μέσα στο 2016; Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εκφράζει έντονη κριτική για την κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο διαβλέπει μία «δυναμική προσαρμογής» στην Αθήνα, η οποία μάλλον συμπίπτει με τις προσδοκίες των εταίρων. «Τα κακά νέα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό και είμαστε στα τέλη του 2015 πολύ χειρότερα από ότι είμαστε στα τέλη του 2014» λέει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Τα καλά νέα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τελικά τη στροφή των 180 μοιρών. Έτσι αποφύγαμε το Grexit και δημιουργείται σιγά-σιγά μία δυναμική προσαρμογής, η οποία έχει σχέση με την εφαρμογή δύσκολων μέτρων, με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και με την προετοιμασία μιας ακόμη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, διότι από τη στιγμή που έχει αρχίσει να προσαρμόζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία μεγάλη δύναμη να τον ανακόψει, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το 2016, έστω και από μία κατώτερη βάση εκκίνησης. Αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ» λέει ο Γ.Κύρτσος στην Deutsche Welle.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επισημαίνουν πάντως ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η οριστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει μία ελάχιστη πολιτική συνεννόηση για να περάσει τα μέτρα, αλλά ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» υποστηρίζει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένα σε αυτή την συμπόρευση και, σε κάθε περίπτωση, η όποια πρωτοβουλία για συνεννόηση θα πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια την κυβέρνηση. «Για μένα το δύσκολο είναι η κυβέρνηση να καταφέρει να ξεπεράσει την αντιπολίτευση που κάνει στον εαυτό της. Αν γινόταν αυτό θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει πιθανώς και μια συνεννόηση με την αντιπολίτευση σε ορισμένα θέματα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όταν η κυβέρνηση καλεί σε απεργία ενάντια στην κυβέρνηση κι όταν το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να καταγγέλλει την αντιπολίτευση ότι έχει την ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να βγούμε από αυτό το πλαίσιο» λέει ο Μίλτος Κύρκος στην Deutsche Welle.

Πηγή: 
Deutsche Welle
Ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Παπαδημητρίου στο: http://dw.com/p/1HQxu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου