21 Απριλίου 2018

Spiegel: Κίνηση πανικού οι εκλογές στην Τουρκία

Για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του καλεί ο Ερντογάν τους πολίτες στις κάλπες, αναφέρει το Spiegel και χαρακτηρίζει την απόφαση του Τούρκου προέδρου σαν δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Από τη Deutsche Welle:

Το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του αναφέρεται στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Στο σχόλιο του σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια και ενώ παρουσιάζεται καθημερινά στα μίντια καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει τους συμπατριώτες του, όπως για παράδειγμα τώρα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. 

Ωστόσο όπως διαπιστώνει το περιοδικό: «Η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες στις κάλπες όχι για να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του. Το AKP και το MHP μπορεί τον Απρίλιο του 2017 να προκήρυξαν δημοψήφισμα με στόχο στην εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος που θα δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν, ωστόσο από τότε η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευσε».

Το σχόλιο αναφέρεται στην πτώση της λίρας έναντι του ευρώ και στο γεγονός ότι «ένας στους πέντε Τούρκους ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά. Τουρκικές επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την χώρα». 

Το Spiegel αναφέρει ακόμα ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Στις πρόωρες τουρκικές εκλογές και στην πιθανή εμφάνιση Τούρκων πολιτικών στην Γερμανία αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung: «Ο Ερντογάν στη συναναστροφή του με την Δικαιοσύνη, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αντιπάλους όλων των αποχρώσεων απέδειξε πως στέκεται στον αντίποδα του συντάγματος. Για το λόγο αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την Γερμανία σαν σκηνικό για την προπαγάνδα του. Οι Τούρκοι που ζουν εδώ και οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής θα πρέπει να νιώθουν σαν το σπίτι τους και να καταλάβουν πως στις δημοκρατίες που παρέχονται ελευθερίες οι άνθρωποι ζουν καλύτερα από ότι σε συστήματα τύπου Ερντογάν».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση:
Οι λόγοι για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία (19.04.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου