14 Απριλίου 2018

NZZ: Εκλογές μετά την έξοδο από το μνημόνιο;

Αυτό υπαινίσσεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υποστηρίζοντας ότι ο «ευλύγιστος» Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη άνοδο της δημοτικότητάς του για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά.
Από τη Deutsche Welle:

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Ο δημοσιογράφος επιχειρεί απολογισμό των πεπραγμένων του από την άνοδό του στην εξουσία το 2015 και μέσα από την ταραγμένη πορεία της κυβέρνησής του, για την οποία πολλοί είχαν προφητέψει το σύντομο τέλος της, όπως υπενθυμίζει. «Με την ιδεολογική του ευλυγισία και τους τακτικισμούς του οδηγεί από το 2015 έναν παράξενο συνασπισμό μέσα από κρίσεις και σκάνδαλα», επισημαίνει. 

Το άρθρο φωτίζει κρίσιμες στιγμές, όπως την παρολίγο χρεοκοπία της χώρας λόγω Γιάνη Βαφουράκη, τα μνημόνια που δεν τα «έσκισε» ο Τσίπρας, την ανίερη συμμαχία με τους εθνολαϊκιστές συντηρητικούς ΑΝΕΛ «που του χάρισαν οριακή πλειοψηφία 3 εδρών στη βουλή με κριτήριο τη διατήρηση της εξουσίας πάνω από την ιδεολογική πίστη», τη σύλληψη των 2 Ελλήνων αξιωματικών και τις εντάσεις με έναν απρόβλεπτο γείτονα.

«Η έξοδος πραγματικό χαρτί γιατον Τσίπρα» 

«Πρωτίστως την ευθύνη γι αυτό φέρει η ξεροκεφαλιά της Άγκυρας, αλλά δύο σημαντικοί κύριοι στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δρουν σαν να επιταχύνουν την ‘πυρκαγιά'. Με απερίσκεπτες μέχρι προσβλητικές δηλώσεις πέφτουν στην πραγματικότητα στα χέρια της Άγκυρας», σημειώνει ο σχολιαστής. «Τα πολιτικά καπρίτσια του Τσίπρα έχουν βλάψει αναμφίβολα την αξιοπιστία, τη δική του και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με διαφορά από 10 με 15 ποσοστιαίες μονάδες αλλά η τάση είναι πτωτική». 

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην υπόθεση Novartis και το ότι πολλά στελέχη της ΝΔ κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία με αποτέλεσμα, όπως παρατηρεί, να έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στο συντηρητικό κόμμα παρά το ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμιά αξιόπιστη απόδειξη.

«Το πραγματικό χαρτί του Τσίπρα θα μπορούσε να συμπέσει με το καλοκαίρι. Οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 από το τρίτο μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί τέταρτο είναι ακέραιες. Βέβαια δεν θα σήμαινε και τέλος της επίπονης μεταρρυθμιστικής πολιτικής δεδομένου ότι από το 2019 έρχονται κι άλλες μειώσεις των συντάξεων και το υπερχρεωμένο κράτος θα παραμείνει υπό εποπτεία. Αλλά ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός θα μπορεί να γιορτάσει την 'απελευθέρωση' της Ελλάδας μετά από ‘δουλεία' περίπου μιας δεκαετίας. Το ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη άνοδο της δημοτικότητάς του για πρόωρες εκλογές, θα έρχονταν σε αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι ο τακτικιστής Τσίπρας δεν κρατά τις υποσχέσεις του. Εξ άλλου με την ευλιγισία του δεν πορεύτηκε άσχημα». 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου