19 Απριλίου 2018

Οι λόγοι για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου εξήγγειλε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις", όπως είπε. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε σύντομη συνάντηση με τον αρχηγό των Εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε ζητήσει εκλογές για τις 26 Αυγούστου. Παντως όλα δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν προσυμφωνημένες από τους δύο πολιτικούς που έχουν αποφασίσει να συμπράξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ποιοί ήταν όμως οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο να κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 του ερχόμενου Ιουνίου, αντί του Νοεμβρίου του 2019;

Να προλάβει μια οικονομική κρίση τη στιγμή που η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει, να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που τώρα βρίσκεται στο ζενίθ και να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση πριν αυτή οργανωθεί. Αυτοί, σύμφωνα με αναλύσεις στα ΜΜΕ, είναι κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν να εξαγγείλει τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.

«Μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και παραθέτει τους λόγους για τις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους: Πρώτον θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπουμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει. Κατά δεύτερον ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Τέλος ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί για τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με μια ανάλυση στην kathimerini.gr υπάρχουν δυο προφανείς ερμηνείες για την κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία. Από την μία, βρίσκεται η κατάσταση της υπερθερμασμένης τουρκικής οικονομίας: το έλλειμμα του ισοζυγίου, ο πληθωρισμός, και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται δίχως σταματημό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή οικονομική κρίση στην χώρα. ‘Όσο πληθαίνουν οι οικονομικές αβεβαιότητες, τόσο αυξάνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι για το κυβερνών κόμμα που ήδη αντιμετωπίζει σχετική φθορά στα ποσοστά του. Από την άλλη, το περιθώριο των μόλις δύο μηνών προεκλογικής εκστρατείας είναι μια σαφής κίνηση αποπροσανατολισμού για την τουρκική αντιπολίτευση, που τους τελευταίους μήνες συζητά το ενδεχόμενο συσπείρωσης και εκλογικής συνεργασίας. Ωστόσο, υπό την πίεση του χρόνου, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να συσπειρωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο. Στην αντίπερα όχθη, το δίδυμο AKP-MHP έχει μια ισχυρή, αδιαμφισβήτητη επιλογή στο πρόσωπο του Ερντογάν, αλλά και ένα κλίμα εσωτερικών και εξωτερικών ανησυχιών που ευνοεί το αφήγημα του για την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησής.

Πηγές: Στοιχεία από 
Deutsche Welle kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου