13 Απριλίου 2018

Το πιο υψηλό άγαλμα στον κόσμο

Τρία χρόνια πριν, ξεκίνησε η κατασκευή αυτού που θα είναι το υψηλότερο άγαλμα στον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί το ύψους 182 μέτρων άγαλμα, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη θα υποκλίνεται μπροστά του. Τώρα, έχει ήδη πάρει ύψος, οι πρώτες φωτογραφίες προϊδεάζουν για το τελικό αποτέλεσμα. 

Το άγαλμα είναι, άγαλμα του Σαρντάρ Πατέλ,
ο «Αρχηγός» Πατέλ -έτσι τον αποκαλούσαν-, του πρώτου αντιπροέδρου της Ινδίας, ιδρυτικού στελέχους του κόμματος National Congress και ενός εκ των «πατέρων» της Δημοκρατίας της Ινδίας. Γεννήθηκε στην ύπαιθρο στο Γκουτζαράτ, και το άγαλμα χτίζεται στο νησάκι Sadhu-Bet, τρεισήμισι χιλιόμετρα από το φράγμα Σαρντάρ Σαροβάρ, στη διοικητική περιφέρεια Ναρμάντα του Γκουτζαράτ. 


Όπως φαντάζεται κανείς, οι λύσεις που χρειάζεται να δίνουν οι μηχανικοί για μια τέτοια κολοσσιαία κατασκευή είναι περίπλοκες - αλλά οι Ινδοί είναι φημισμένοι μηχανικοί - και ο βαθμός της ενίσχυσης είναι υψηλός για να στηριχτεί το «Άγαλμα της Ενότητας» σε αυτό το νησάκι, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι για την ώρα ένα ψευδο-νησάκι. «Μια βραχώδης προεξοχή της όχθης προς το μέσον του ποταμού Ναρμάντα» το περιγράφουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου MGA&D που έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Μόνον μετά την κατασκευή ενός υδατοφράκτη πιο κάτω, η οποία θα ακολουθήσει, και τη συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης του νερού κατά έξι μέτρα, το Sadhu-Bet θα ξαναγίνει νησάκι. 

Εκτός από το «Άγαλμα της Ενότητας», το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει δρόμους πρόσβασης, κήπο και ένα πλήρες κέντρο για τους επισκέπτες, αφιερωμένο στον Βαλαμπχμπχάι «Αρχηγό» Πατέλ, εκθέτοντας το έργο της ζωής του ως ηγέτης των Ινδών και των αγώνων του για την ανεξαρτησία της Ινδίας, στο πλευρό του Γιαβαχαρλάλ Νεχρού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου