24 Απριλίου 2018

Ο καλλιτέχνης δρόμου Pejac στη Νέα Υόρκη

Ο Pejac περιδιαβαίνει τον πλανήτη προχωρώντας σε αστικές παρεμβάσεις, στις οποίες συχνά ενσωματώνει στοιχεία της φύσης σε δομές κατασκευασμένες από τον άνθρωπο, μέσω ενός συνδυασμού χρήσης στένσιλ και ζωγραφικής μιας οφθαλμαπάτης.

Τα πιο πρόσφατα πρότζεκτ του Ισπανού καλλιτέχνη δρόμου τον έφεραν στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά. 

Στο έργο του «Εσωτερική δύναμη» (2 Henry Street, στο Μανχάταν) ζωγραφίζει με το χέρι ένα κλαδί ανθισμένης κερασιάς το οποίο βγαίνει από τα κατεβασμένα ρολά ενός καταστήματος. Χελιδόνια τριγυρίζουν το κλαδί. 


Αντιθέτως, στο δεύτερο έργο, με τίτλο «Απολίθωμα» (27 Scott Avenue, στο Μπρούκλιν), ο Pejac χρησιμοποίησε στένσιλ μεγέθους τούβλου και τοποθέτησε σκιές σε έναν τούβλινο τοίχο, με αποτέλεσμα να γεννιέται η οφθαλμαπάτη ενός τούβλινου «δέντρου» από πίξελ. 


Ο Pejac, που συχνά με την τέχνη του καταπιάνεται με την τεταμένη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο, μίλησε για αυτά τα έργα του στο Colossal: 

«Έχοντας ως βάση μια ανθεκτική δομή κι ένα οικείο στοιχείο του αστικού κέντρου, το «Απολίθωμα» προτείνει ένα υποθετικό μοιραίο μέλλον στο οποίο οι μόνες μνήμες από τη φύση είναι η απολιθωμένη εμφάνιση ενός δέντρου σ’ έναν τούβλινο τοίχο. Σε αντίθεση το πρώτο έργο, το «Εσωτερική δύναμη» είναι ένα έργο που ενδυναμώνει, καθώς απεικονίζει ένα υποθετικό μέλλον στο οποίο η φύση σπάζει τα όρια που έχουν επιβληθεί από τον άνθρωπο, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος». 

Πηγές: in.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου