28 Απριλίου 2018

Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Την επαναφορά των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», περιλαμβάνει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Κατά το αμερικανικό πρακτορείο, το οποίο έχει στη διάθεσή του αντίγραφο του σχεδίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν «κολλήσει» εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κτηματολογίου, καθώς και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. 

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως η περαιτέρω μείωση του γραφειοκρατικού «βάρους», καθώς και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η αναπτυξιακή στρατηγική, είναι μία από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, με την ανεργία να ξεπερνά το 20%, οι προτάσεις για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις, ίσως να έρχονται σε αντίθεση με την εδραιωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, υπό τον φόβο πιθανών πελατειακών σχέσεων.

Το Bloomberg εξάλλου τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρι στιγμής ασθενέστερη από το αναμενόμενο, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για αύξηση 2,7%.

Η χώρα έχει επίσης υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνει το πρακτορείο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου