18 Απριλίου 2018

Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο ριψοκίνδυνες οι αποφάσεις

Έρευνα: Όσο πιο ψηλός ο όροφος, τόσο πιο ριψοκίνδυνες οι αποφάσεις που παίρνει ένας επενδυτής

Τον όροφο στον οποίο εργάζεται κάποιος επενδυτής με το ρίσκο των οικονομικών αποφάσεων που λαμβάνει συνδέει μία νέα αμερικανική έρευνα.

Κατά τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σίνα Εστέκι, οι εργαζόμενοι σε ψηλότερους ορόφους και ειδικά όσων το γραφείο βρίσκεται κοντά σε εξωτερικό παράθυρο, είναι πιο πρόθυμοι -ή πιο επιρρεπείς- στην ανάληψη ρίσκου.

«Όταν αυξάνει το ύψος, υπάρχει μια υποσυνείδητη επίδραση στην αίσθηση εξουσίας, κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 3.000 hedge funds σε όλον τον κόσμο, τα οποία συνολικά διαχειρίζονται πάνω από 500 δισ. δολάρια, συσχετίζοντας την απόδοσή τους με τον όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο αυξάνει ο όροφος, τόσο αυξάνει και η μεταβλητότητα των αποδόσεων του fund, κάτι που υποδηλώνει λιγότερο συντηρητική επενδυτική πολιτική, αλλά αντίθετα πιο επιθετικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες άλλοτε φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη και άλλοτε μεγαλύτερες ζημιές.

Επίσης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις μέσα σε έναν γυάλινο ανελκυστήρα ενός ψηλού κτηρίου, διαπιστώνοντας πως όσοι ανέβαιναν στον 72ο όροφο, ήταν πιο διατεθειμένοι να «ποντάρουν» μεγαλύτερα ποσά σε μια λοταρία, σε σχέση με όσους κατέβαιναν στο ισόγειο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Journal of Consumer Psychology».

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημείωση: Κίνδυνος επένδυσης.
Ένας επενδυτής στην προσπάθειά του να προχωρήσει σε μια επένδυση είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του τους διάφορους κινδύνους που εμπεριέχονται στην συγκεκριμένη απόφασή του. Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς καθόλου ρίσκο. Συνήθως όσο πιο μεγάλο είναι το ρίσκο τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη ή οι ζημιές που θα προκύψουν. Υπάρχουν διάφορα είδη των κινδύνων που επηρεάζουν την απόφαση του επενδυτή, όπως φυσικοί, τ
εχνολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου