27 Απριλίου 2018

Ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Διακήρυξη για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Στην πρώτη Σύνοδο εδώ και δέκα χρόνια, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη Xερσόνησο.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης». Παράλληλα, θα προωθηθούν πολυμερείς συζητήσεις και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. 


Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων. Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».


«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα». 

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.
 


Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την "πραγματικά ιστορική σύνοδο κορυφής" μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, καλώντας τους να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους σε συγκεκριμένες πράξεις.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου