20 Απριλίου 2018

DW: Φύλλο και φτερό οι προτάσεις Μακρόν

Στα μεγαλόπνοα σχέδια Μακρόν για την Ευρώπη το Βερολίνο απαντά με κόκκινες γραμμές, προϋποθέσεις, και, προς το παρόν, απουσία αντιπροτάσεων. Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο δεν έδωσε την ώθηση που αναμενόταν στο όραμα του γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ επισημαίνει η Deutsche Welle:

Οι προτάσεις Μακρόν πρέπει να εφαρμοστούν, αμέσως και μάλιστα στο σύνολό τους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, γράφει με ειρωνική διάθεση σε σχόλιό της η Die Welt με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο και επισημαίνει: «Η ιδέα όμως, η καγκελάριος να σπεύσει στις Βρυξέλλες ανεμίζοντας την γαλλική σημαία δεν είναι μόνο απλοϊκή, αλλά αντίθετη στο πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόσφατα η ΕΕ έχασε από τους κόλπους της την Βρετανία. Συνολικά οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν αμφιβολίες στις προτάσεις Μακρόν. Η γαλλογερμανική φιλία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ακόμα και αν λάβει υπόψη της τον διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου. Το Βερολίνο δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις ενστάσεις του, αλλά αντίθετα να τις συμπεριλάβει εποικοδομητικά στην διαδικασία του διαλόγου».

Από τις προτάσεις Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν έχουν απομείνει και πολλές, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung και παρατηρεί: «Ούτε για την ιδέα ενός υπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ούτε για την πρόταση ενός ειδικού κοινοβουλίου για τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα πλειοψηφία στην Ευρώπη. Βερολίνο και Παρίσι επικεντρώνονται κατά συνέπεια σε τρία κυρίως ζητήματα: Τραπεζική Ένωση, Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και Προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Πανευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας με όχημα το μελλοντικό ENT;

Τραπεζική Ένωση: Για τη Γερμανία είναι το δυσκολότερο εγχείρημα ωστόσο η καγκελάριος εμφανίστηκε δεκτική σε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων, μολονότι έσπευσε να προσθέσει "στο απώτερο μέλλον". Η θέση της Μέρκελ πρέπει να είναι για τον Μακρόν οικεία, μιας και ούτε ο Β. Σόιμπλε ως υπ. Οικονομικών δεν απέκλειε την εγγύηση καταθέσεων, έθετε όμως προϋποθέσεις. Και ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραμείνει πιστός σε αυτή τη γραμμή. Το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μόνο τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Σε xώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους πλήθος κόκκινων δανείων. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 50% του συνόλου δανείων που χορηγήθηκαν.

Ευρ. Νομισματικό Ταμείο: Η κύρια διαφωνία σχετικά με το ιδανικό μείγμα αλληλεγγύης και ευθύνης κάθε χώρας-μέλους επισκιάζει τη συζήτηση για την διεύρυνση του ΕΜΣ σε Ευρ. Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή ανήκει στον Β. Σόιμπλε. Το Βερολίνο θα προτιμούσε το μελλοντικό ΕΝΤ να αναλάβει την αποστολή της τρόικας. Το Παρίσι ωστόσο ανησυχεί μήπως το Βερολίνο θελήσει με όχημα το νέο Ταμείο να επιβάλλει την δική του πολιτική λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό οι Γάλλοι ζητούν για το Ταμείο μια "σταθεροποιητική λειτουργία", η οποία δεν θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο όταν μια χώρα-μέλος απειλείται με χρεοκοπία. Η Μέρκελ ωστόσο διαφωνεί…

Προϋπολογισμός: Σε περίπτωση που το Παρίσι δεν καταφέρει να περάσει την "σταθεροποιητική λειτουργία" εναποθέτει τις ελπίδες του σε έναν "επενδυτικό προϋπολογισμό" για την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ ωστόσο απορρίπτει τον μεγάλο ειδικό προϋπολογισμό που ζητά ο Μακρόν και αντιπροτείνει έναν μικρότερο, ο οποίος όμως να είναι ενταγμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Την ώρα που η Γερμανία θέλει να συνδέσει τις εκταμιεύσεις από τον κοινό προϋπολογισμό με προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίους, η αλληλεγγύη στην κατανομή προσφύγων και οικονομικών μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία από την πλευρά της δεν διατυπώνει αντιρρήσεις, ζητά όμως σύγκλιση συντελεστών στην φορολόγηση επιχειρήσεων.  


Ο Μακρόν επιταχύνει, η Μέρκελ επιβραδύνει 

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο δεν έδωσε την ώθηση που αναμένονταν στο όραμα του γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μέρκελ και Μακρόν δείχνουν περισσότερο να διαφωνούν παρά να συμφωνούν σημειώνει η Deutsche Welle.

Επανειλημμένα και για αρκετή ώρα η Άγκελα Μέρκελ στρέφει το βλέμμα της στον Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες στο Βερολίνο. Την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος μιλά για το όραμά του για την Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος τον κοιτά σοβαρά, πολύ σοβαρά. Τα βλέμματά των δύο πολιτικών, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως η μόνη ελπίδα για μια ριζική μεταρρύθμιση της Ευρώπης, δεν συναντώνται ποτέ.

Μισό χρόνο ο γάλλος πρόεδρος περίμενε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία για να πάρει απάντηση στις προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ. Και τώρα η καγκελάριος δείχνει να «φρενάρει» ορισμένα σχέδια για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται μήπως και δεν καταφέρει να διασφαλίσει πλειοψηφία των συντηρητικών βουλευτών σε καθοριστικές ψηφοφορίες σχετικά με αλλαγές στην ΕΕ. «Οι ανοιχτές συζητήσεις είναι απαραίτητες και εν τέλει και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό», δήλωσε η καγκελάριος υποσχόμενη ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου, Γερμανία και Γαλλία θα εκπονήσουν κοινές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. (...) 

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου Μακρόν-Μέρκελ στο Βερολίνο ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στην καγκελάριο ένα τσιτάτο του γερμανού λογοτέχνη Χέρμαν Έσσε, στο όποιο η καγκελάριος είχε αναφερθεί στην πρώτη επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Κάθε ξεκίνημα εμπεριέχει μαγεία». Υπάρχει ακόμα αυτή η μαγεία στις σχέσεις σας; ρώτησε ο δημοσιογράφος. Η απάντηση της καγκελαρίου νηφάλια: «Όταν το έγραφα δεν μπορούσα να γνωρίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα διαρκούσε τόσο πολύ. Για το λόγο αυτό βάλαμε τη μαγεία για μερικούς μήνες στο πλάι. Επανέρχεται όμως σιγά σιγά».

Πηγή: Deutsche Welle, από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από:
http://p.dw.com/p/2wMZm (ολόκληρο) και http://p.dw.com/p/2wM9F (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου