14 Απριλίου 2018

Πυραυλική επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Πυραυλική επίθεση ενάντια στη Συρία εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Γαλλία και τη Βρετανία. Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα κατά του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. Η στρατιωτική επιχείρηση είναι "καταδικασμένη να αποτύχει" τόνισε το καθεστώς της Δαμασκού. "Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", προειδοποίησε η Ρωσία.

Το διάγγελμα Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Γαλλία και τη Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Ο 
στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία. Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μεγάλη παρουσία στη χώρα, είπε. Τα πλήγματα αυτά «τελείωσαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες. 

Μακρόν, Τραμπ, Μέι

Η Τερέζα Μέι 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ηταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου ν΄ αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δηλώσει: "Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος". Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συρία: Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σήμερα, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. Ανέφερε ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί στις επιθέσεις, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση νωρίτερα την εβδομάδα. 

Έντονη η αντίδραση της Ρωσίας 

Καταδίκασε την συντονισμένη πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήταν μία πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Η επίθεση αυτή έχει καταστροφική επιρροή σε όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων».

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις. «Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. "Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ. "'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου